search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:45
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Βασανισμό κρατουμένων καταγγέλουν οι διαδηλωτές – Βήμα πίσω από την κυβέρνηση

14.08.2020 10:00
Λευκορωσία: Βασανισμό κρατουμένων καταγγέλουν οι διαδηλωτές – Βήμα πίσω από την κυβέρνηση - Media

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Μπαρσούκοφ δεσμεύτηκε ότι όλοι οι διαδηλωτές που κρατούνται από την αστυνομία, θα απελευθερωθούν σε συνέχεια της εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής για την κακοποίηση που υπέστησαν από την αστυνομία μέσα στα κέντρα κράτησης.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Μπαρσούκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από τη φυλακή Οκρέστινα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μίνσκ: «Θα τους απελευθερώσουμε όλους ως τις 6 το πρωί».

Οπως αναφέρει το in.gr αρκετοί κρατούμενοι άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο και να χάνονται μέσα στις αγκαλιές φιλικών και συγγενικών τους προσώπων, δεν είναι όμως ακόμα σαφές, αν ως τώρα έχει απελευθερωθεί το σύνολο των κρατούμενων διαδηλωτών, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έφταναν τα 6.700 άτομα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, την 9η Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεξελέγη με ποσοστό πάνω από 80% ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να κατηγορούν τον Λουκασένκο για νοθεία.

Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές και να γίνουν χιλιάδες συλλήψεις. Μάλιστα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα αναγκάστηκε να διαφύγει στη Λιθουανία.

Η όψη των πρώτων συλληφθέντων που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ φανέρωσε τις συνθήκες κράτησης των χιλιάδων αντιφρονούντων διαδηλωτών. Εξουθενωμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς με μώλωπες στο σώμα και τα άκρα περιέγραψαν στον Guardian τις συνθήκες κράτησής τους.

Οι απελευθερωθέντες κατήγγειλαν ότι βρίσκονταν δεμένοι σε κελιά ασφυκτικά γεμάτα με ελάχιστο φαγητό και νερό ενώ μια γυναίκα κατήγγειλε ότι αφού την ξυλοκόπησαν, της έβγαλαν τα ρούχα και την απείλησαν ότι θα τη βιάσουν.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετοί κρατούμενοι που κατήγγειλαν αντίστοιχα περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών για βιασμό.

«Πρώην κρατούμενοι μάς είπαν ότι τα κρατητήρια μετατράπηκαν σε αίθουσες βασανιστηρίων, όπου οι διαδηλωτές εξαναγκάστηκαν να σέρνονται μέσα στη βρώμα ενώ οι αστυνομικοί τους κλωτσούσαν και τους χτυπούσαν με τα γκλομπς. Περιγράφουν να ξεγυμνώνονται και να υφίστανται σαδιστικά χτυπήματα ενώ άκουγαν τα ουρλιαχτά άλλων θυμάτων», δήλωσε η Μαρία Στράδερς, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία»

Η λαϊκή οργή αλλά και η διεθνής κατακραυγή για τις ημέρες αυτές και τις νύχτες της ανεξέλεγκτης κρατικής βίας, που εκτός από ξυλοδαρμούς περιελάμβανε και χρήση πραγματικών πυρών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ανάγκασε τις αρχές της Λευκορωσίας να κάνει ένα βήμα πίσω.

Έτσι ο λευκορώσος υπουργός Εσωτερικών, Γιούρι Καράγιεφ υποχρεώθηκε να απολογηθεί: «Αναλαμβάνω την ευθύνη και απολογούμαι για τους τραυματισμούς τυχαίων ανθρώπων στις διαδηλώσεις».

Επίσης, η πολιτική σύμμαχος του Λουκασένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Ναταλία Κοτσάνοβα δήλωσε πώς ο λευκορώσος πρόεδρος διέταξε να γίνει επείγουσα έρευνα για τις συλλήψεις.

«Δεν πολεμάμε. Δεν χρειαζόμαστε έναν πόλεμο», δήλωσε χθες η Λουκασένκο «Ως το βράδυ, 1000 περίπου άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι με την υποχρέωση να μην συμμετάσχουν σε παράνομες εκδηλώσεις».

Στη δήλωση της Λουκασένκο κρύβεται όλη η αμηχανία της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Από τη μία θέλει να ελέγχει ασφυκτικά τους πολίτες της, ασκεί βία, συλλαμβάνει χιλιάδες και τους απελευθερώνει με την απειλή ότι θα τους ξανασυλλάβει αν συμμετάσχουν σε διαδήλωση που δεν εγκρίνει και από την άλλη με δημοσίες απολογίες φοράει ένα δημοκρατικό προσωπίο θέλοντας να εξευμενίσει τηςν Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδίκασε την αστυνομική βία. Μέσα σε όλα μάλιστα έχει να διαχειριστεί και της σχέσεις της με τη Ρωσία που έκανε λόγο για «σαφείς ξένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Λευκορωσίας και των σχέσεων Λευκορωσίας – Ρωσίας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44