search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09
MENU CLOSE

Αντίο Μαδρίτη

07.09.2012 08:31
Αντίο Μαδρίτη   - Media

Έχοντας το χούι του Σωκράτη να μην κάνει βήμα έξω από τα στενά σύνορα της αγαπημένης του πό­λης, ο Μεξικάνος ντετέκτιβ Έκτωρ Μπελασκοαράν Σάυν θα αναγκαστεί από τις πιεστικές περιστάσεις να εγκαταλείψει τη βολή, τη σιγουριά και την προ­στασία της Πόλης του Μεξικού, για να ταξιδέψει προς την Μαδρίτη – σίγουρα ένα μακρινό ταξίδι, ένας ξενιτεμός… 

Paco Ignacio Taibo II

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος

Εκδόσεις: Άγρα

Σελ.: 126 

Έχοντας το χούι του Σωκράτη να μην κάνει βήμα έξω από τα στενά σύνορα της αγαπημένης του πό­λης, ο Μεξικάνος ντετέκτιβ Έκτωρ Μπελασκοαράν Σάυν θα αναγκαστεί από τις πιεστικές περιστάσεις να εγκαταλείψει τη βολή, τη σιγουριά και την προ­στασία της Πόλης του Μεξικού, για να ταξιδέψει προς την Μαδρίτη – σίγουρα ένα μακρινό ταξίδι, ένας ξενιτεμός… Μακριά από τις μεξικάνικες κα­ντίνες, ο μονόφθαλμος ντετέκτιβ αναλαμβάνει μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Από το Μουσείο Ανθρω­πολογίας της Πόλης του Μεξικού εξαφανίστηκε ο χρυσός θώρακας του Αζτέκου βασιλιά Μοκτεζού-μα. Στην «εξαφάνιση» του θώρακα εμπλέκεται κι ένας πρώην πρόεδρος της Μεξικάνικης Δημοκρατίας. Συγγραφέας με έντονη πολιτική συνείδηση – εκτός από αστυνομικά συγγράφει και πολιτικά δοκίμια – ο Paco Ignacio Taibo II θίγει το ζήτημα της πολιτικής διαφθοράς στην πιο χυδαία και αποτρό­παιη εκδοχή της, που είναι το ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, πράγμα που επιφέρει ανυ­πολόγιστο πλήγμα στην ίδια την εθνική υπόσταση ενός τόπου. Ο ντετέκτιβ επισκέπτεται τη Μαδρίτη για πρώτη φορά κι εντοπίζει μικρές και μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα λεγόμενα των γονιών του γι’ αυτήν αλλά και σε σχέση με την ίδια τη γλώσσα και τον τρόπο σκέψης. Εκεί συναντά τη Μαύρη Χή­ρα, μια λαϊκή τραγουδίστρια, ερωμένη του πρώην προέδρου του Μεξικού, η οποία έχει στην κατοχή της τον βάρους έξι κιλών χρυσό θώρακα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιότυπο νουάρ, με μια πλοκή που βασίζεται σε μια σειρά ευτράπελων περιπετει­ών και παραδοξοτήτων, όπου η ιστορία και η πολι­τική συνδυάζονται με φυσική μαεστρία.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:08