search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57
MENU CLOSE

Η καθαριότητα του κόλπου είναι ζήτημα υγείας

16.08.2020 05:24
Η καθαριότητα του κόλπου είναι ζήτημα υγείας - Media

 

Ο κόλπος έχει σχεδιαστεί για να διατηρείται καθαρός με τη βοήθεια φυσικών εκκρίσεων.

Ο κόλπος είναι ένας σωλήνας μυών που εκτείνεται από τον τράχηλο (το άνοιγμα της μήτρας) μέχρι το κολπικό άνοιγμα. Τα εξωτερικά σεξουαλικά όργανα, που ονομάζονται αιδοίο, περιβάλλουν το κολπικό άνοιγμα.

Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τον κόλπο σας καθαρό και υγιή και γιατί δεν χρειάζεστε κολπικά ντους ή κολπικά μαντηλάκια.

Κολπικές εκκρίσεις

Εκτός από την περίοδό σας ως μέρος του φυσικού σας εμμηνορροϊκού κύκλου, είναι φυσιολογικό να παράγετε διαυγείς ή λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο σας. Αυτή η βλέννα παράγεται φυσικά από τον τράχηλο.

“Η κολπική έκκριση δεν είναι πάντα κακό σημάδι”, λέει η Δρ Suzy Elneil, σύμβουλος ουρογυναικολογίας στο University College Hospital του Λονδίνου.

“Υπάρχει ένας μύθος ότι η άφθονη διαυγής ή λευκή απόρριψη σχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι αλλαγές στην ποσότητα της έκκρισης μπορεί να είναι 100% ορμονικές. Με άλλα λόγια, να συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση”.

Η υφή και η ποσότητα της κολπικής εκκρίσεως ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Περίπου τη στιγμή που η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο (ωορρηξία), οι εκκρίσεις σας συνήθως γίνονται πιο παχύρρευστες και κολλώδεις, με υφή σαν ωμό ασπράδι αυγού. Η υγιής έκκριση δεν έχει έντονη μυρωδιά ή χρώμα. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη υγρασία, αλλά δεν πρέπει να έχετε φαγούρα ή πόνο γύρω από τον κόλπο σας.

Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο υγρό που εκκρίνετε και οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές για εσάς, όπως αλλαγή χρώματος ή δυσοσμία ή φαγούρα, επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας καθώς ενδέχεται να έχετε λοίμωξη.

Πλύσιμο του κόλπου

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια, τα τζελ και τα αντισηπτικά, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων και τα επίπεδα του pH στον κόλπο και να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε μαλακά, ελαφρώς αρωματισμένα σαπούνια για να πλένετε απαλά την περιοχή γύρω από τον κόλπο (αιδοίο) κάθε μέρα.

Ο κόλπος θα αυτοκαθαριστεί και μόνος του με φυσικές κολπικές εκκρίσεις.

“Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το πλύσιμο περισσότερες από μία φορές την ημέρα είναι χρήσιμο”, λέει ο Δρ Elneil, η οποία επισημαίνει ότι η πλύση της περινεϊκής περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού είναι επίσης σημαντική, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

“Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές”, λέει ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. “Κάποιες μπορεί να πλένονται με αρωματικό σαπούνι και να μην παρατηρούν προβλήματα. Αν όμως μια γυναίκα έχει ερεθισμό ή άλλα συμπτώματα στο αιδοίο, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί μη αλλεργιογόνα, μαλακά σαπούνια για να δει αν αυτό βοηθάει”.

Κολπικά ντους

Ένα κολπικό ντους ξεπλένει με νερό απευθείας στον κόλπο, καθαρίζοντας τις κολπικές εκκρίσεις. Μερικές γυναίκες το κάνουν “για να καθαρίσουν τον κόλπο”. Όμως, η χρήση κολπικού ντους μπορεί να  διαταράξει τα φυσιολογικά κολπικά βακτήρια, οπότε δεν συνιστάται.

“Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιεσδήποτε περιστάσεις, όπου ένα κολπικό ντους είναι χρήσιμο, γιατί το μόνο που κάνει είναι να ξεπλύνει ό,τι υπάρχει στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένων όλων των υγιών βακτηρίων”, εξηγεί ο καθηγητής Lamont.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κολπικό ντους προστατεύει από Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ή από κολπικές λοιμώξεις, ενώ μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτά!

Αρωματικά μαντηλάκια και κολπικά αποσμητικά

Αυτά τα αρωματικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν την υγιή φυσική ισορροπία του κόλπου.

“Αν η φύση είχε σκοπό να μυρίζει ο κόλπος σαν τριαντάφυλλο ή σαν λεβάντα, θα είχε κάνει τον κόλπο να μυρίζει σαν τριαντάφυλλο ή σαν λεβάντα”, λέει ο καθηγητής Lamont.

Το πλύσιμο με νερό και ένα απλό σαπούνι είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή. Είναι φυσιολογικό το άρωμα του κόλπου.

“Η κολπική οσμή μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του αναπαραγωγικού κύκλου και δεν πρέπει πάντα να θεωρείται ότι είναι σημάδι λοίμωξης ή ασθένειας”, λέει η δρ. Elneil.

Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας, η μυρωδιά είναι δυσάρεστη ή χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα για να καλύψετε τη μυρωδιά του κόλπου σας, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που χρειάζεται θεραπεία.

Η πιο κοινή αιτία ασυνήθιστης κολπικής εκκρίσεως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά, οπότε δείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57