search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:37
MENU CLOSE

Χρυσά ΜΑΤ!

11.09.2012 14:51
Χρυσά ΜΑΤ!  - Media

Της Βάλιας Μπαζού

 Η εύκολη απάντηση και η ανέξοδη κριτική

Της Βάλιας Μπαζού

 Η εύκολη απάντηση και η ανέξοδη κριτική στα όσα συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στην Χαλκιδική είναι ότι όσοι κάτοικοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι εναντίον της ανάπτυξης, οπαδοί μόνον της άρνησης και κατευθυνόμενοι ή ακόμα και περιφερόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Ότι όσοι συγκρούονται με τα ΜΑΤ και εμφανίζονται κατά της λειτουργίας του μεταλλείου χρυσού – συμφερόντων Μπόμπολα- στις Σκουριές είναι από οπισθοδρομικοί έως πράκτορες των Τούρκων και των Σκοπιανών. Ή ακόμα χειρότερα ανήκουν στο «λόμπι της δραχμής» και πρόκειται να θησαυρίσουν από την χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι, ότι θα δεχόμουν όλες αυτές τις απόψεις ακόμα και τις πιο παρανοϊκές αρκεί κάποιος από τους υπέρμαχους αυτού του τύπου «ανάπτυξης» να μπορούσε πρώτα να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

1] Συμφωνούν με το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεπάγεται η δρομολόγηση του έργου και συγκεκριμένα συμφωνούν :

– με την ανοικτή εξόρυξη χρυσού

-με  την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων

 -με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος

– με την αποψίλωση 3500 στρεμμάτων δάσους πολλά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί αρχέγονα

 – με την καταστροφή των δασών Οξιάς, Δρυός και Καστανιάς

– με μη αντιστρεπτές ζημιές στη βιοποικιλότητα, στο τοπίο, στα εδάφη καθώς και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά

 

2] Συμφωνούν με το οικονομικό σκάνδαλο γύρω από την μεταβίβαση των μεταλλείων χρυσού από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ; Και συγκεκριμένα συμφωνούν:

-με την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ

– με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη από την αξία της

– με την απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής φόρων

– με την απροθυμία του ελληνικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτεί να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ τα κονδύλια που παρανόμως εισέπραξε στο δημόσιο ταμείο;

 

3] Συμφωνούν με επενδύσεις όπως η  συγκεκριμένη, που έχει δυσανάλογο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει αφού πρόκειται για μια δραστηριότητα πολύ μεγάλης κλίμακας μη συμβατής με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής;

 

4] Συμφωνούν μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που μέχρι σήμερα η οικονομία της στηρίζεται στον τουριστικό, αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα να γίνει ρημαδιό;

Εάν μπορούν να απαντήσουν «ναι» σε όλα αυτά τα ερωτήματα τότε οφείλουν να ακροβολιστούν μαζί με τα ΜΑΤ στο αρχέγονο δάσος και να παίζουν ξύλο στον αιώνα τον άπαντα με τους «οπισθοδρομικούς», «κατευθυνόμενους», «οπαδούς της δραχμής» μέχρι οι «χρυσές» δυνάμεις του καλού να επικρατήσουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36