search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:35
MENU CLOSE

Εξηντάρισε ο Σον Πεν: Ο ακτιβισμός, ο πρόσφατος γάμος και οι φιλανθρωπίες

18.08.2020 07:38
Εξηντάρισε ο Σον Πεν: Ο ακτιβισμός, ο πρόσφατος γάμος και οι φιλανθρωπίες - Media

 

«Την επιτυχία την διεκδικείς, την αποτυχία την παλεύεις». 

Με αυτό το μότο πορεύεται ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (“Σκοτεινό Ποτάμι” και “Μιλκ”) ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής Σον Πεν, που σήμερα κλείνει τα 60 του χρόνια. Ένας δημοφιλής Χολιγουντιανός σταρ, από τους καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς του και παράλληλα ένας κοινωνικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος.

Από 2010 και για περισσότερο από μια δεκαετία αφιερώθηκε ψυχικά και σωματικά στο ανθρωπιστικό του έργο. Αρχικά στη Νέα Ορλεάνη μετά τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα και στη συνέχεια στην Αϊτή μετά τον σεισμό που έπληξε τη φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφήνοντας πίσω του 250.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες.

Αν και έφτασε έφτασε στη πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς του νησιού Ισπανιόλα σχεδιάζοντας να μείνει για δύο εβδομάδες, κατέληξε να περάσει μήνες εκεί, χειριζόμενος προσωπικά το μεγαλύτερο στρατόπεδο άστεγων σεισμοπαθών.

Όταν η πανδημία του Covid-19 έπληξε οδυνηρά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πεν ξαναπήρε αλληλέγγυες πρωτοβουλίες. Έστειλε επιστολή στον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και προσφέρθηκε να αναλάβει τα πρώτα κέντρα ελέγχου και των δωρεάν δοκιμαστικών τεστ του ιού, για τα οποία ήταν αρχικά υπεύθυνο το πυροσβεστικό σώμα.

Παίρνοντας θετική απάντηση από τις κυβερνητικές αρχές, ο μη κυβερνητικός ο οργανισμός του ανακούφισης καταστροφών, CORE (Community Organized Relief Effort), σε συνεργασία με το δήμαρχο του Λος Άντζελες εγκαταστάθηκε σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης με πρώτη και μεγαλύτερη το αχανές πάρκινγκ του Dodger Stadium της εμβληματικής ομάδας του μπέιζμπολ στη μανίοζνται πόλη των Αγγέλων.

Σύντομα ο μη κερδοσκοπικός φορέας συγκέντρωσε, χάρη στις γνωριμίες και το κύρος του σημαντικές δωρεές, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και άνοιξε νέα κέντρα διανομής ασφαλών τεστ για τον κορωνοιό στις Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντιτρόιτ,Σικάγο, Ατλάντα, Νέα Ορλεάνη, καθώς και στους ινδιάνικους καταυλισμούς του έθνους Ναβάχο.

Με τη προσωπική επίβλεψη και τη καθημερινή του παρουσία , μοιράζοντας αυτοπροσώπως δωρεάν μάσκες και απολυμαντικά, απέδειξε στις πολυδάπανες ομοσπονδιακές Αρχές ότι τα χρήματα παίζουν μικρότερο ρόλο μπροστά στη καλή εθελοντική οργάνωση και το προσωπικό ζήλο για συμπαράσταση στους συνανθρώπους και τη κοινότητα.

Ο Πεν, με πενήντα ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του και ακόμη τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ χωρίς να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο, είναι ένας άνθρωπος που παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά. Και ως ενεργός πολίτης έχει καταφερθεί συχνά κατά των πλούσιων και διάσημων συναδέλφων του που δεν κάνουν ούτε μια δωρεά σε όσους υποφέρουν, απλώς εμφανίζονται στις εκδηλώσεις των εράνων μόνο για τη λεζάντα, τρώνε , χαμογελάνε, φωτογραφίζονται και μετά τη ¨κοπανάνε” τρέχοντας με σφαλιστά και βαθιά χωμένα στις τσέπες τα πορτοφόλια τους.

Η απάντηση των ¨κοπανατζήδων” είναι ότι ο Πεν έχει μετατρέψει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα σε φιλανθρωπική ως αλαζονεία.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν συμμερίζεται τον τίτλο του «φιλάνθρωπου» που του αποδίδεται , πιστεύοντας ότι επιστρέφει στη κοινωνία μέρος των εσόδων που το κοινό καταβάλει για να δει τη δουλειά του. Τη δουλειά της υποκριτικής τέχνης και της σκηνοθεσίας που συνεχίζει αμείωτα και με την είσοδο του στην έκτη στην δεκαετία της ζωής του.΄

Ηδη σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη ταινία Flag Day, με τα δύο του παιδιά, την Ντίλαν και τον Χόπερ , 29 και 27 ετών αντίστοιχα, που έχει αποκτήσει από την πρώην σύζυγό του Ρόμπιν Ράιτ. Από το πρώτο του θυελλώδη γάμο με τη Μαντόνα δεν απέκτησε παιδιά. Πράγμα που ίσως επιχειρήσει εκ νέου μετά το πρόσφατο γάμο στις 4 Αυγούστου – του οποίου η τελετή εν μέσω πανδημίας προβλήθηκε μέσω του Zoom – με την 28χρονη ηθοποιό Λέιλα Τζορτζ, κόρη του συνομηλίκου του ζεύγους των 60άρηδων ηθοποιών Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο και Γκρέτα Σκάκι.

Πηγή: protothema.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:35