search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:06
MENU CLOSE

Για γενικό ρεκτιφιέ πάει το Πεντάγωνο

09.10.2009 10:20

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά είναι βέβαιο ότι τα πρώτα μηνύματα που θα πάρει από τη νέα ηγεσία του Πενταγώνου είναι ότι απαιτείται… γενικό ρεκτιφιέ στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Πεντέμισι χρόνια Νουδούλας (Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος – Βαγγέλης Μεϊμαράκης οι υπουργοί), λειτούργησαν όπως «ο λίβας που καίει τα σπαρτά» και το μόνο που έχει απομείνει  είναι αποκαΐδια!

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά είναι βέβαιο ότι τα πρώτα μηνύματα που θα πάρει από τη νέα ηγεσία του Πενταγώνου είναι ότι απαιτείται… γενικό ρεκτιφιέ στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Πεντέμισι χρόνια Νουδούλας (Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος – Βαγγέλης Μεϊμαράκης οι υπουργοί), λειτούργησαν όπως «ο λίβας που καίει τα σπαρτά» και το μόνο που έχει απομείνει  είναι αποκαΐδια!

 

Πλάκα τα γαλόνια

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει o νέος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος; Σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις» στην ηγεσία των Ενόπλων  Δυνάμεων. Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή

διάθεση να προκληθεί οποιαδήποτε ένταση στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν κάποιες σκέψεις για αντικατάσταση του Α/ΓΕΝ ναύαρχου Καραμαλίκη, ο οποίος είναι «χρεωμένος» με τις παράδοξες αποφάσεις απο-

στρατείας αξιωματικών τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον η γενικότερη συμπεριφορά του δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για συνεννόηση. Η επιλογή του να χρησιμοποιεί για τα ταξίδια του αεροσκάφη της Π.Α. κι όχι πολιτικές αερογραμμές, έχουν σχολιαστεί αρνητικά.

Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι ο ναύαρχος επέλεξε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την επομένη των εκλογών για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο! Πολλοί σχολίασαν αρνητικά την κίνηση του ναυάρχου, ο οποίος δεν βρισκόταν στην υποδοχή της νέας πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου, αλλά και το γεγονός της πολυπληθούς ελληνικής αντιπροσωπείας στο εν λόγω Συμπόσιο. Δέκα άτομα είναι η αποστολή, εκ των οποίων δύο σύζυγοι και μία θυγατέρα!

Βέβαια ανάλογη συμπεριφορά έχει επιδείξει  και ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο οποίος σε ανάλογο ταξίδι στην Πορτογαλία χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος, η μετακίνηση του οποίου κόστισε περίπου 120.000 ευρώ! Στην αποστολή επίσης συμπεριλαμβάνονταν σύζυγοι. Το σκηνικό που ευνοεί τις φήμες περί πιθανών αλλαγών στις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπληρώνει η απίστευτη ιστορία της κλοπής κινητήρα ελικοπτέρου Super Puma, μέσα από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπορίας (ΚΕΑ). Ο κινητήρα αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ… πέταξε χωρίς το Super Puma, τη νύχτα των εκλογών, και είναι λογικό να προκαλεί τριγμούς στο ΓΕΑ, όπου ο αρχηγός Β.Κλόκοζας μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα.

 

Ταραχή στο Αιγαίο

Το αν θα προχωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου άμεσα στις αλλαγές ή αν θα δοθεί χρόνος μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για τις οποίες δεν υπάρχει αισιοδοξία.

Ακόμη και την ώρα που ο Καραμανλής παρέδιδε στον Παπανδρέου, οι Τούρκοι του «κουμπάρου» σε μία…συμβολική κίνηση έκαναν παραβιάσεις σε Χίο – Σάμο, αφού πρώτα είχαν απειλήσει αεροσκάφος της Frontex που πετούσε στο Φαρμακονήσι. Η νέα κυβέρνηση, με λίγα λόγια, παραλαμβάνει από τη «σεμνή και ταπεινή» Ν.Δ. ένα Αιγαίο σε ταραχή:

  • Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν πια μετατρα πεί σε χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά.
  • Η συμπεριφορά των Τούρκων πιλότων και οι πτήσεις τους στο Αιγαίο εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν αποτελούν απλές παραβιάσεις.
  • Επιπλέον, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε από την «πατριωτική Ν.Δ.» έναν Τούρκο πτέραρχο… στη Λάρισα και μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των επιχειρησιακών ορίων των ελληνικών και τούρκικων ραντάρ στο Αιγαίο!

Οι ΠΑΣΟΚοι ήταν και είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Από την προεκλογική περίοδο έχουν δημιουργήσει μία ομάδα «χειρισμού κρίσεων» αφού η πιθανότητα να ανέβαινε το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, δεν ήταν απίθανο σενάριο. Η ίδια ανησυχία υπάρχει και για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και γι’ αυτό Πεντάγωνο και ΥΠΕΞ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της ανάληψής τους από τους νέους υπουργούς σε κατάσταση επαγρύπνησης.

 

Σοβαρές εκκρεμότητες

Πέραν των επιχειρησιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν και με την ηγεσία των Ε.Δ., η πρώτη επαφή της νέας ηγεσίας με τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει πίσω της η Ν.Δ. είναι τουλάχιστον… τραυματική. Οι παραλαβές πληρωμένων μέχρι δεκάρας οπλικών συστημάτων παραμένουν στον αέρα, οι ελλείψεις ανταλλακτικών ακόμη και για μαχητικά αεροσκάφη περιμένουν υπουργική υπογραφή, άρματα μάχης του κουτιού εξακολουθούν να μην έχουν… βλήματα και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Η υπόθεση του υποβρυχίου «Παπανικολής» αναγκαστικά θα αποτελέσει προτεραιότητα για  τη νέα ηγεσία, αφού έχει άμεση σχέση με την τύχη των 1.400 εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ατυχέστατοι χειρισμοί του Μεϊμαράκη και του επιτελείου του στο θέμα της παραλαβής του υποβρυχίου μετά την επίλυση των τεχνικών του προβλημάτων , έχει δημιουργήσει το πλήρες αδιέξοδο, το οποίο φυσικά κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ.

Οι Γερμανοί φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν λουκέτο στον Σκαραμαγκά έως τις 22 Οκτωβρίου. Το παράδοξο που έχει εντοπιστεί από τη νέα ηγεσία, είναι ότι, ενώ για την υπόθεση του Σκαραμαγκά υπήρξε μία απίστευτη νωχελικότητα, για τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 170 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ναυπήγησης πυραυλακάτων, που όμως δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24