search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Σχολεία: Υποχρεωτικά μάσκες για εκπαιδευτικούς και παιδιά άνω των 10 ετών

20.08.2020 10:05
Κορωνοϊός: Πολλοί δεν φοβούνται πια – Δείτε γιατί - Media

 

Ανάστατοι είναι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτμβρίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ειδικών επιστημόνων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καταλήξουν στα οριστικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοιό, τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν από τα σχολεία αλλά και τις λοιπές δομές εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, Κολλέγια,Φροντιστήρια, ΚΞΓ, ΙΕΚ κ.α).

Όπως ήδη ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τους δασκάλους με τηλεδιάσκεψη, που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές άνω των 10 ετών, ενώ και η μεταφορά των παιδιών με τα σχολικά λεωφορεία επίσης θα γίνεται με τη χρήση μάσκας.

Οπως αναφέρει το Εθνος, όσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό.

Η υπουργός τόνισε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η κυρία Κεραμέως τούς τόνισε επίσης ότι εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται αν κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο και η Νίκη Κεραμεώς, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον «βιαστική» απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η προετοιμασία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σχετικά με την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε σχετική συζήτηση με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους 116 νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η υπουργός τούς ενημέρωσε για την ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε πως έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τη στελέχωση των σχολείων, καθώς η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει – μεταξύ άλλων – με διορισμένους για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με νέους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και με προσλήψεις νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, με νέες ρυθμίσεις για την ανάληψη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών η οποία θα γίνεται στο ίδιο το σχολείο (δίχως να χρειάζεται να μετακινείται ο εκπαιδευτικός στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή).

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Συζητήσαμε με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης, για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων προστασίας λόγω κορονοϊού, των σημαντικών αλλαγών στο πρόγραμμα του σχολείου και την εκπαιδευτική καθημερινότητα που εισήχθησαν από την πρόσφατη νομοθεσία, αλλά και των νέων ρυθμίσεων για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη στελέχωση των σχολείων μας. Ξεκινούμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και προσοχή, με σχέδιο και στενή συνεργασία με όλα τα στελέχη εκπαίδευσης, για να προσφέρουμε τα καλύτερα στα παιδιά μας και την εκπαιδευτική κοινότητα εν συνόλω».

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές, ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Οι δύο πρώην υπουργοί καταγγέλλουν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει» και «υποκριτική επίκληση της δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση. Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας, τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό, σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση. Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών θα είναι στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση).

Εργαζόμενοι καθαριότητας στα σχολεία

Στο μεταξύ, εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), στην οποία προβλέπεται o αριθμός προσωπικού προς πρόσληψη στους Δήμους της χώρας για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων. Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα εργαστούν είναι 5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής απασχόλησης, ενώ οι ώρες που καλύπτονται  θα είναι ενισχυμένες.Τα χρήματα που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν αυξηθεί άνω του 50% και συγκεκριμένα κατά 28 εκατ. ευρώ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36