24/10/2020 12:39:04
21.8.2020 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2139 στις 20-8-2020

Sleeping with a tiger: Ομαδική έκθεση στην K-Gold Temporary Gallery

Sleeping with a tiger: Ομαδική έκθεση στην K-Gold Temporary Gallery - Media

 

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Sleeping with a tiger», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Πρόκειται για την έβδομη, καθιερωμένη πια, καλοκαιρινή διοργάνωση, η οποία δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο της Maria Lassnig που διερεύνησε τη σωματικότητα μέσα από την παρατήρηση ζώων και ανθρώπων.

Τα συλλογικά ουσιαστικά για ομάδες ζώων, όπως το «σμήνος μελισσών» και η «αποικία μυρμηγκιών» πρωτοεμφανίστηκαν στο «Βιβλίο του Saint Albans», που γράφτηκε το 1486 από την Juliana Berners. Τα ποιητικά αυτά ονόματα βασίστηκαν στα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε ζώο τόσο ως προς τη συμπεριφορά όσο και ως προς την εμφάνιση ή την τοποθεσία του, μαρτυρώντας μια κοινωνική διάθεση από μέρους των ανθρώπων.

Η έκθεση εστιάζει στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: Τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να διερευνήσουν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής αλλά και της παράδοσης.

Η Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο, αποτελώντας, παράλληλα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς birdwatching στη Μεσόγειο λόγω της διέλευσης αποδημητικών ειδών, όπως τα φλαμίνγκο.

Μέσα σε μια εποχή που η προσφυγική κρίση εντείνεται, άνθρωποι και ζώα αποτυπώνονται στα όρια συνόρων, περιοχών και καταστάσεων. Τι έννοια αποκτά η νομαδικότητα και των δυο υπό ένα κοινό πρίσμα; Τι μπορούν να μας καταδείξουν οι κοινωνίες των ζώων και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται και συνυπάρχουν;

Οι αφηγήσεις που απαντώνται στην έκθεση μάς αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο τα σημεία αναταραχής μπορούν να μετατραπούν σε εστίες που θα μας επιτρέψουν να επανεξετάσουμε την παγιωμένη οπτική μας για τον κόσμο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan, Cosima von Bonin, Ody Icons.

Την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για performance, συζητήσεις, εξορμήσεις, προβολές και δημιουργικά εργαστήρια, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζάγκλη και σε συνεργασία με την Ιωάννα Βαλλίνα.

Τέλος, την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με συνεισφορές από τους Jean- Luc Nancy, Peter Cross, Phillip Warnell, Florence Fitzgerald-Allsopp και Fabien Vallérian μεταξύ άλλων.

Οι δράσεις παρουσιάζονται δωρεάν και είναι ανοιχτές για όλους.

INFO
K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11.00-14.00 και 19.00-23.00

Πληροφορίες / κρατήσεις: Τηλ.: 6942202222 | E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.