search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:55
MENU CLOSE

Μνήμες μεσοπολέμου στην Ιταλία: Προθεσμία 48 ωρών να εγκαταλείψουν τη Σικελία δίνει στους πρόσφυγες ο περιφερειάρχης

23.08.2020 12:28
Μνήμες μεσοπολέμου στην Ιταλία: Προθεσμία 48 ωρών να εγκαταλείψουν τη Σικελία δίνει στους πρόσφυγες ο περιφερειάρχης - Media

 

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι αποφάσισε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της αυριανής ημέρας όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής του νησιού του, θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.

Ο Μουσουμέτσι πρόσθεσε ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίιου απαγορεύονται νέες αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας» στο νησί του, διότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κατά την παραμονή τους θα γίνονται σεβαστά τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού». Στους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν από την βόρεια Αφρική, απαγορεύεται ουσιαστικά «η είσοδος, η παραμονή και η μετακίνηση εντός της Σικελίας».

Ο Ιταλός περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Σικελία δεν μπορεί να δεχθεί εισβολή», την ώρα που η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Ρώμης δεν ενεργοποιεί κανένα είδος απώθησης.

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η κίνηση του Μουσουμέτσι εντάσσεται στο κλίμα της όλο και εντονότερης πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου σε έξι μεγάλες περιφέρειες. Πρόκειται για τις περιφέρειες της Νάπολης, της Βενετίας, της Ανκόνα, του Μπάρι, της Γένοβας και της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, η κεντροδεξιά παράταξη έως τώρα προηγείται στην πρόθεση ψήφου και με την απόφασή του αυτή, ο Σικελός περιφερειάρχης (ο οποίος ανήκει στην Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερουσκόνι) στηρίζει τη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική της Λέγκα και του γραμματέα της Ματέο Σαλβίνι.

Τι σχολιάζει το ιταλικό ΥΠΕΣ

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισαν, το απόγευμα της Κυριακής, ότι το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί υπόθεση αρμοδιότητας της κυβέρνησης της Ρώμης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις γι’ αυτό από τις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται ουσιαστικά για απάντηση στον περιφερειάρχη της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι, ο οποίος υπέγραψε σήμερα απόφαση στην οποία αναφέρεται οτι «από αύριο το βράδυ απαγορεύεται η άφιξη μεταναστών και προσφύγων στις ακτές του νησιού, ενώ όλοι οι μετανάστες, που βρίσκονται ήδη σε κέντρα προσωρινής διαμονής, πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της χώρας με αερογέφυρα».

Οι ίδιες πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίζουν πάντως ότι η Σικελία δέχεται μεγάλη πίεση λόγω των συνεχιζόμενων αφίξεων των «απελπισμένων της θάλασσας».

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54