search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:55
MENU CLOSE

ΕΕ: Δεν έχουμε πρόθεση να μετατρέψουμε την Λευκορωσία σε δεύτερη Ουκρανία

23.08.2020 14:28
ΕΕ: Δεν έχουμε πρόθεση να μετατρέψουμε την Λευκορωσία σε δεύτερη Ουκρανία - Media

 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπή, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του βενεζουελανού ομολόγου του, του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:55