search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:54
MENU CLOSE

Απαντήσεις και εξηγήσεις…

13.09.2012 16:05
oldphotos134747257137.jpg

Είχε αποτέλεσμα φαίνεται η κίνηση της κυβέρνησης να αναθέ­σει σε επιτροπή ειδικών να ερευνήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Είχε αποτέλεσμα φαίνεται η κίνηση της κυβέρνησης να αναθέ­σει σε επιτροπή ειδικών να ερευνήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η αλήθεια είναι ότι η πίεση της κοινής γνώμης για το θέμα έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει το θέμα στα σοβαρά. Άμεσα και ειρωνικά αντέδρασαν οι «Financial Times» καταφεύγοντας στις απόψεις Γερμανού ιστορικού της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, «αξιώσεις υπήρχαν πάντα. Και αποζημιώσεις έχουν κατα­βληθεί πολλές φορές». Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι οι Έλληνες διαχειρίστηκαν πλημμελώς τα χρήματα. «Αμέσως μετά τον πό­λεμο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 30.000 τόνων βιομηχα­νικών αγαθών προς την Ελλάδα. 10.000 τόνοι φορτώθηκαν σε βρετανικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Δεν έφθασαν ωστόσο ποτέ» λέει ο Χάιντς Ρίχτερ. «Τα υπόλοιπα σκούριαζαν επί 2 χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι που πουλήθηκαν στους Βρετανούς. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Το 1953 η Βόννη χορήγησε 200 εκατ. μάρκα επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ένα είδος κεκαλυμμένης αποζημίωσης, χωρίς ωστόσο να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Τέλος, η Ελλάδα έλαβε 115 εκατ. μάρκα ως επανορθώσεις για τις θηριωδίες των ναζί. Και αυτά τα χρήματα όμως χάθηκαν», σύμφωνα πάντα με τον Γερμανό ιστορικό. Καιρός να απαντήσει σε όλα αυτά η επίσημη ελληνική πολιτεία, αλλά και οι επιστήμονες ερευνητές της ελλη­νικής Ιστορίας. Αναζητούνται απαντήσεις και επιχειρήματα.  Α.Χ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:54