search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:22
MENU CLOSE

Τον «χαβά» της η Τουρκία: Η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί το τέλος των γεωτρήσεων

28.08.2020 17:02
Τον «χαβά» της η Τουρκία: Η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί το τέλος των γεωτρήσεων - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι για συμφωνία στην επιτάχυνση της εργασίας για τη λίστα με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έκανε λόγο νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας πως δεν κατατέθηκε λίστα κυρώσεων.

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων.

«Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε παράλληλα ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.», τόνισε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Διαφιλονικούμενα ύδατα;

Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.», τόνισε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε πως περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το κυπριακό AlphaNews.live, ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πακέτο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα 

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. 

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Πήραμε αυτό που θα μπορούσαμε να πάρουμε

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. Αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά».

Κατά πόσον είναι και μπορεί να είναι όμως η Γερμανία ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής; Με φόντο τις ιδιαίτερα στενές οικονομικές σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του προσφυγικού, το ερώτημα αυτό είναι κάτι παραπάνω από εύλογο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:22