search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Συνεδριάζει το Eurogroup για Ισπανία και Ελλάδα

14.09.2012 07:36
Συνεδριάζει το Eurogroup για Ισπανία και Ελλάδα - Media

Ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία αναμένεται να έχει στο επίκεντρό της το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,9 δισ., την πρόοδο των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας. – Ο Στουρνάρας δήλωσε πως το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την ΕKT

Ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία αναμένεται να έχει στο επίκεντρό της το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,9 δισ., την πρόοδο των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

«Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν είναι επαρκής και πρέπει η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στο άτυπο Εurogroup της Λευκωσίας στελέχη της τρόικας για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στη Λευκωσία μέρος των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την ΕKT, αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης», δήλωσε ο έλληνας υπουργός.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους τους το περίγραμμα των σχεδιαζόμενων περικοπών ύψους 11,9 δις.

«Η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα. 

Παράλληλα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ντε Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γιάχερ.

Aντίθετη στο ενδεχόμενο περεταίρω χρηματοδότησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας εμφανίστηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε επίσης ότι «η Ισπανία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πριν αποφασίσει αν θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη.Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Πιστεύω πως αυτό θα κάνουμε σήμερα».

Στο μεταξύ μετά το τέλος της συνεδρίασης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο επιτροπος Οικονομικών Όλι Ρέν, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, η επικεφαλής του Διεθνούς νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:23