search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:55
MENU CLOSE

Έλα εσύ, φύγε εσύ

31.08.2020 07:00

 

Οι απόψεις του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του κορωνοϊού στα σχολεία, -απόψεις που έφεραν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των καθηγητών στους Πανεπιστημιακούς κύκλους- στην πραγματικότητα ήρθαν ως απάντηση στα όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες ο μέχρι πρότινος εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου Ηλίας Μόσιαλος.

Να θυμίσουμε εδώ ότι την εποχή του lockdown στην χώρα το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του Βασίλη Κικίλια και γι’ αυτό σκεπτόταν να τον αντικαταστήσει με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον διόρισε εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα του κορωνοϊού.

Ο ίδιος ο καθηγητής, ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις του, παρά τον ρόλο που θα αναλάμβανε.

Πριν από μερικές μέρες λοιπόν ο γνωστός καθηγητής, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, και επισήμανε ότι βιάστηκε να βγάλει τη χώρα από το lockdown. Αναφερόμενος δε στο καυτό θέμα των ημερών, -στην λειτουργία των σχολείων-, αποδήμησε το κυβερνητικό αφήγημα και ανέφερε μια σειρά από προτάσεις που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με αυτά που λέει το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Μαγιορκίνης που τώρα συμβουλεύει την κυβέρνηση ..

Στις προτάσεις που έκανε ανέφερε ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν μικρότερα τμήματα στα σχολεία, ζητώντας να αξιοποιηθούν είτε κτιριακές υποδομές των δήμων, είτε να υιοθετηθεί η λύση της εκ περιτροπής διδασκαλίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε εκνευρισμός για τις τοποθετήσεις του Ηλία Μόσιαλου καθώς ο γνωστός καθηγητής έχει το «κοινό» του και άρα οι απόψεις του θα έβρισκαν ανταπόκριση.

Έτσι επιστρατεύθηκε το νέο πουλεν της κυβέρνησης ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Ο νεαρός καθηγητής έβγαλε μέχρι και σχεδιαγράμματα προκειμένου να πείσει τους πιο επιφυλακτικούς γονείς ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν από τον υπερβολικό αριθμό μαθητών μέσα στα τμήματα .

«Η σύνθεση των τάξεων είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές φουσκάλες ή φούσκες. Μάλιστα εξαιτίας αυτής της σύνθεσης σε περίπτωση μετάδοσης του ιού στην τάξη αυτή είναι πλήρης ιχνηλατίσιμη και εύκολα περιορίσιμη», ανέφερε ο καθηγητής στην ανάρτηση του και πρόσθεσε ότι «οι τάξεις θα πρέπει δεν μπορούνε να θεωρούνται όπως χώροι εστίασης», συμπλέοντας απόλυτα με τις κυβερνητικές θέσεις.

Και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ως καθηγητής μπορεί να έχει πραγματικά τις απόψεις του. Το ζητούμενο στην ιστορία είναι η πολιτεία με τις απόψεις ποιού επιστήμονα θα συστρατευθεί και θα υιοθετήσει στην πράξη.

Του επιστήμονα που έχει επιλέξει να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς λαμβάνοντας υπ όψη και την εμπειρία που υπάρχει για το θέμα και από τα μέτρα που πήραν και άλλες χώρες ή με αυτές που τις ταιριάζουν την συγκεκριμένη στιγμή ;

Για παράδειγμα στην Ιταλία, και την Κύπρο αντικαταστάθηκαν τα διθέσια θρανία κε μονοθέσια. Στην Δανία επιστρατευτήκαν πολλοί δημοτικοί χώροι ενώ στην Γερμανία εκτός από την μάσκα που δεν είναι υποχρεωτική σε όλα τα κρατίδια η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία προτείνει περισσότερους ελέγχους σε παιδία και καθηγητές. Στην Βρετανία προτείνεται η εκ περιτροπής διδασκαλία.

Το θέμα δεν είναι αν η κότα έκανε το αβγό ή το αντίθετο. Αν δηλαδή η κ. Κεραμέως πείστηκε από την θεωρία του κ. Μαγιορκίνη ή εκείνη τον έπεισε να καταλήξει σε αυτή τη θεωρία.

Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση έχει σταθερή γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και πόσο σέβεται τους συνεργάτες της. Εάν δηλαδή τους αντιμετωπίζει απλώς ως αναλώσιμους με βάση την πολιτική σκοπιμότητα ή λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις τους σε ολες τις φάσεις αυτής της ιστορίας.

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που έκανε θεό τον Σωτήρη Τσιόδρα και στην συνέχεια πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις απόψεις του για τον τρόπο που έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα. Ορκιζόταν στο όνομα του Ηλία Μόσιαλου και τώρα τον αμφισβητεί στην πράξη.

Τελικά ένα είναι το δόγμα αυτής της κυβέρνησης. Πράττουμε κατά το δοκούν. Ευκαιριακή , τυχοδιωκτική αντιμετώπιση σε όλα. Και σε αυτό το θέμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03