search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:24
MENU CLOSE

Ησυχία δεν βρίσκουν οι Κλουζό

09.10.2009 10:32

Στο προηγούμενο φύλλο του  «Π», με αφορμή τις συλλήψεις και τα εντάλματα για τα 20χρονα «μωρά της νεοτρομοκρα­τίας», όπως αποκλήθηκαν, θέταμε σειρά από βάσιμους και ουσιαστικούς προβλη­ματισμούς για την… «ουρανομήκη» επιτυχία της αντιτρομοκρατικής.

Στο προηγούμενο φύλλο του  «Π», με αφορμή τις συλλήψεις και τα εντάλματα για τα 20χρονα «μωρά της νεοτρομοκρα­τίας», όπως αποκλήθηκαν, θέταμε σειρά από βάσιμους και ουσιαστικούς προβλη­ματισμούς για την… «ουρανομήκη» επιτυχία της αντιτρομοκρατικής.

Αν δεν υπάρχουν, γράφαμε, κανενός από τους τέσσερις συλληφθέντες τα αποτυπώματα στη σακούλα με τα υπολείμματα εκρηκτικής ύλης και τα κομμένα καλώδια, που υποτίθεται ότι τέσσε­ρις ημέρες πριν από την επιδρομή στη γιάφκα στο Χαλάνδρι κάποιος Σέρλοκ της αντιτρομοκρατικής είδε να πετά σε κάδο απορριμμάτων της οδού 25ης Μαρτίου ο 20χρονος που πιάστηκε στο Γα­λάτσι, όπως αρχικά σε ημιεπίσημο επίπεδο ειπώ­θηκε, τότε ποιον παρακολουθούσαν και τι έκανε;

Μήπως τελικά, αναρωτηθήκαμε, επισπεύστη­κε μια προσχεδιασμένη διαδικασία σύλληψης κάποιων παιδιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γόνοι εύπορων οικογενειών που σύχναζαν σ’ ένα συγκεκριμένο σπίτι, για να υπη­ρετηθούν συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέρο­ντα και φιλοδοξίες;

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ήρθαν δύο γεγονότα να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τη βάση του προβληματισμού. Η βομβιστική επίθεση στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Καραμανλή στο Πεδίον του Άρεως και η προκήρυξη με την οποία έγινε η ανάληψη της ευθύνης για λογαριασμό της… «εξαρθρωμένης» και «επιχειρησιακά εξουδετερωμένης» σύμπραξης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με τη «Φράξια Μηδενιστών».

Το ερώτημα που αβίαστα ανακύπτει είναι πώς μια οργάνωση που ψάχνει, όπως θα λέγαμε, μέρος για να κρυφτεί, όχι μόνο δεν στρουθοκαμηλίζει, αλλά δηλώνει παρούσα με εκκωφαντικό χτύπημα δίπλα στα πόδια του πρωθυπουργού;

Στην προκήρυξη, που αναρτήθηκε στην ιστο­σελίδα athens.indymedia.org, αποσυνδέουν τους συλληφθέντες από τη βομβιστική σύμπρα­ξη και σημειώνουν: «Μετά την επίθεσή μας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και την αναγγε­λία εθνικών εκλογών, δύο πυρήνες μας επέλεξαν να χτυπήσουν σπίτια και γραφεία πολιτικών προσώπων. Η αρχή αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το σπίτι της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, στο Κολωνάκι όπως και έγινε.

Όμως την ίδια μέρα της επίθεσης παρακολου­θήσαμε έκπληκτοι τους δημοσιογράφους να αναγγέλλουν εξάρθρωση της οργάνωσής μας, εισβολή σε γιάφκα στο Χαλάνδρι, ταυτοποίηση αποτυπωμάτων, σενάρια για την λογική των συ­γκοινωνούντων δοχείων…

Και όλα αυτά ενώ την ίδια μέρα είχαμε πραγμα­τοποιήσει ανενόχλητοι την επίθεσή μας στο Κο­λωνάκι κάτω απ’ τη μύτη της αστυνομίας και είχα­με επιστρέψει αλώβητοι. Τα γεγονότα μόνο γέλιο και σαρκασμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν, αν δεν συνοδεύονταν με διώξεις ατόμων που φω­τογραφίζονταν ως μέλη της οργάνωσής μας με συμμετοχή στον επιχειρησιακό βραχίονα».

Παρά πάντως τις εύγλωττες απορίες, στη θε­ωρία της αντιτρομοκρατικής διατυπώνονται τα ακόλουθα εξής αντεπιχειρήματα:

1Ήταν αναμενόμενο μετά την έφοδο στη «γι­άφκα» ένα χτύπημα χαμηλής έντασης όπως αυτό της Παρασκευής, καθώς κάποιοι πυρήνες της Συνωμοσίας εξακολουθούν να διατηρούν συνοχή και σε περιορισμένο βαθμό την επιχειρη­σιακή ικανότητά τους, ενώ για το κείμενο που συ­νόδευσε την ενέργεια διατείνονται πως πρόκειται για ένα πολεμικό εμβατήριο που συντάχτηκε για να ασκήσει ψυχολογική βία και να καλλιεργήσει φοβίες.

2Στην προκήρυξη «αποκηρύσσεται» από έμβλημα της οργάνωσης η… χύτρα και δη­λώνουν για τη συνδεσμολογία ότι:

«Η συγκεκριμένη μεθοδολογία χρησιμοποίη­σης της κατσαρόλας ως σκεύους ενίσχυσης του ωστικού κύματος χρησιμοποιείται από τον 19ο αιώνα από τους γάλλους τεροριστές και μηδενι­στές (Ανρί, Ραβασόλ, Βαγιάν…) μέχρι και σήμερα στην Ιταλία απ’ την αναρχική οργάνωση FAI, αλλά και στην Ελλάδα από εμάς και από την οργάνωση με την ονομασία ΕΝΕΔΡΑ. Πώς μπορεί δηλαδή η πιθανή ανεύρεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού διαχρονικής και διεθνούς εμβέλειας και τεχνο­τροπίας να θεωρείται σύμβολο – σφραγίδα μιας συγκεκριμένης ομάδας όπως η Συνωμοσία Πυ­ρήνων της Φωτιάς;».

Τα εργαστήρια, όμως, σύμφωνα με τους αντι­τεροριστές, ανίχνευσαν πανομοιότυπης χημικής σύστασης αυτοσχέδια εκρηκτική ύλη με αυτή που περιείχαν οι μηχανισμοί οι οποίοι ανατινάχτη­καν έξω από την κατοικία του πρώην υφυπουρ­γού Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη στις 11 Ιουλίου, σε παράδρομο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στις 2 Σεπτεμβρίου και με εκείνη που τοποθετήθηκε στο διαμέρισμα της Λούκας Κα­τσέλη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι, όπως λένε, ότι ταυτίζεται απολύτως, ως μείγμα, με την ίδια δοσολογία πρόσμιξης των χημικών στοιχείων και την ίδια τεχνική κατασκευής, με την εκρηκτική ύλη της άρτιας βόμβας που εντοπίστηκε τοποθε­τημένη μέσα σε ντουλάπα λίγο μετά την έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο ισόγειο της διπλοκα­τοικίας της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι.

Πρόκειται για την εκρηκτική ύλη που, σύμφω­να με το διαβιβαστικό της αντιτρομοκρατικής για τους συλληφθέντες, αποτελεί «λεπτόκοκκο μείγ­μα  νιτρικού καλίου, θείου και άνθρακα, το οποίο δεν είναι τυποποιημένο εργοστασιακό προϊόν, αλλά προσομοιάζει στην εκρηκτική ύλη μαύρη πυρίτιδα που κυκλοφορεί στο εμπόριο».

Επίσης η συνδεσμολογία προδίδει την τεχνο­γνωσία και τεχνοτροπία του ίδιου κατασκευαστή, παρόλο που αυτή τη φορά υπήρξε η στοιχειώδης μέριμνα ώστε να χρησιμοποιηθούν παρόμοια υλικά, όπως χύτρα και επιτραπέζιο ρολόι, αλλά διαφορετικές από αυτές του Χαλανδρίου μάρκες.

3Παρότι γράφουν ότι είναι έτοιμοι να προκα­λέσουν λουτρό αίματος, απέφυγαν να το κάνουν. Το συμπέρασμα ότι δεν επιθυμούσαν την ύπαρξη θύματος από τη συγκέντρωση, πέρα από το δεδομένο πως έγιναν δύο προειδοποιητι­κά τηλεφωνήματα 10 λεπτά πριν από την έκρηξη, προκύπτει από το γεγονός ότι η βόμβα που το­ποθετήθηκε κάτω από τον κάδο της οδού Γκυιλ­φόρδου περιείχε περίπου 1 κιλό του αυτοσχέδιου μείγματος.

Για να καταστεί αντιληπτή η εξαιρετικά χαμηλή ισχύς, γίνεται αντιπαραβολή με τη βόμβα που εξερ­ράγη στην κατοικία της Λούκας, η οποία, αν και περιείχε τρία κιλά, προκάλεσε ανεπαίσθητες υλικές ζημιές, που περιορίστηκαν κυρίως στο εκτεταμένο μαύρισμα των τοιχίων του διαδρόμου.

Παρεμπιπτόντως, λένε, οι σχετικές διαπιστώ­σεις αποτελούν ένα πρόσθετο βασικό στοιχείο ότι η κεντρική γιάφκα με τα εκρηκτικά της οργά­νωσης δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ενώ υπο­στηρίζουν πως η «Συνωμοσία» δεν μπορεί, όπως απειλεί, να ανέβει σε ανώτερο επίπεδο δράσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10