search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:10
MENU CLOSE

Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει: Σε διαπραγματεύσεις για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

01.09.2020 14:15
19/10/2017 - Media
 
Τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας μάλιστα λόγο για «μενού επιλογών». «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «ήδη έχουμε μενού επίλογων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια (μαχητικών) Ραφάλ, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα»
 
Όπως τόνισε ο υπουργός, «βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας μας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία». «Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό» σημείωσε.
 
Αύξηση κονδυλίων
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά παρέπεμψε στα όσα θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, σύμφωνα με το onalert.gr, σε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για αμυντικούς εξοπλισμούς, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
 
«Στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το 2021 θα υπάρξει μια γενναία αύξηση στις αμυντικές πιστώσεις» αναφέρει στο ΟnAlert αρμόδια κυβερνητική πηγή.
 
Οι διατιθέμενες πιστώσεις σήμερα, σε ετήσια βάση, ανέρχονται στα 530 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές οι πραγματικές ανάγκες των επιτελείων σε συνδυασμό με τη τουρκική προκλητικότητα καθιστούν αναγκαία την αύξηση των διατιθέμενων πιστώσεων για την ενίσχυση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την απόκτηση νέων. «Ήδη, στον προϋπολογισμό της επομένης χρονιάς αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για εγγραφή πιστώσεων που θα αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει μετά το 2021», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
 
Στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας που ακολουθεί η χώρα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αγορά αμυντικών εξοπλισμών προκειμένου να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οπότε και έχει ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα πληθαίνουν οι φωνές για προτεραιότητα στους αμυντικούς εξοπλισμούς, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στην αναθεώρηση προς τα πάνω του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες.
 
Φρεγάτες, μαχητικά και άλλα…
Στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται οι γαλλικές φρεγάτες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Η απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών BELH@RRA συνδυάζεται με την υπογραφή ενός ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου το οποίο θα ενδυναμώσει την Ελλάδα απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα. Αν θα προχωρήσει η όχι η Ελλάδα στην απόκτηση των γαλλικών BELH@RRA, αυτό είναι καθαρά πολιτική απόφαση η οποία προφανώς σχετίζεται με τη γαλλική στήριξη στην ελληνοτουρκική διένεξη.
 
Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι απαιτείται αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, εντούτοις η συζήτηση που απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη αφορά στο ύψος των πιστώσεων. Πάντως, όπως τονίζει αρμόδια πηγή, η αύξηση των πιστώσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αμυντικούς εξοπλισμούς σε κάθε περίπτωση θα ενεργοποιήσει προγράμματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν προχωρούσαν εξαιτίας των προβλεπόμενων χαμηλών πιστώσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα διερεύνησης και άλλων προτάσεων πέραν των γαλλικών φρεγατών.
 
Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η κυβέρνηση, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021 προσανατολίζεται στην υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών επενδύσεων το οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων με ορίζοντα πενταετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των επιτελείων, όπως εκείνες διαμορφώνονται από τον προκλητικό τουρκικό αναθεωρητισμό και το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας». Εκτός της πιθανής προμήθειας δύο νέων πολεμικών πλοίων στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκονται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, του Πολεμικού Ναυτικού, η αναβάθμιση των πυραύλων SCALP, η υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 και η αντικατάσταση των κινητήρων των ελικοπτέρων CHINOOK.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:10