search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:07
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι ταραχές εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ταινίας

16.09.2012 07:32
Συνεχίζονται οι ταραχές εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ταινίας - Media

Σε αναβρασμό παραμένει ο μουσουλμανικός κόσμος με αφορμή την αντιισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει κύμα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, κι ενώ η Αλ Κάιντα απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά αμερικανών διπλωματών.

Σε αναβρασμό παραμένει ο μουσουλμανικός κόσμος με αφορμή την αντιισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει κύμα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, κι ενώ η Αλ Κάιντα απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά αμερικανών διπλωματών.

Περίπου 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Παρίσι, καθώς φέρονται να πήραν μέρος σε μια διαδήλωση, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την αντιισλαμική ταινία.

Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι «πρόσκεινται σε σαλαφιστές», «διαδήλωσαν με βίαιο τρόπο γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας», ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο ή τρεις αστυνομικοί.

Στην Τυνησία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 75 ανθρώπων στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή επίθεση της Παρασκευής εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια ο στρατός της χώρας έχει ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από την αμερικανική πρεσβεία. Πολλά θωρακισμένα οχήματα του στρατού έχουν παραταχθεί γύρω από την πρεσβεία, ενώ άλλα κάνουν περιπολίες γύρω από το κτίριο.

Από την πλευρά του, ο ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ, του κορυφαίου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, Αχμεντ αλ Τάγιεμπ, ζήτησε να υιοθετηθεί «μια διεθνής απόφαση» που θα απαγορεύει κάθε προσβολή του Ισλάμ. Ο σουνίτης ιερωμένος πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να «ποινικοποιεί την προσβολή των μουσουλμανικών συμβόλων και των συμβόλων άλλων θρησκειών».

Την ίδια ώρα, την παρουσία αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα για την προστασία της πρεσβείας της ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις διαδηλωτών, απέρριψε το κοινοβούλιο της Υεμένης. Σε ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο της Υεμένης αναφέρει συγκεκριμένα ότι «απορρίπτει κάθε μορφή ξένης παρουσίας» στη χώρα και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των ξένων πρεσβειών.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα στείλει μια διμοιρία αμερικανών πεζοναυτών στη Σανάα για να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία.

Το αίτημα των ΗΠΑ να στείλουν στη χώρα μια διμοιρία πεζοναυτών ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, απέρριψε παράλληλα και το Σουδάν, όπως μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο SUNA. «Το Σουδάν είναι σε θέση να προστατεύσει τις διπλωματικές αποστολές στο Χαρτούμ», δήλωσε ο σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Αλι Αχμαντ Κάρτι.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών και επέμεινε ότι δεν θα ανεχτεί τις προσπάθειες να πληγούν οι Αμερικανοί.

«Έχω καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ τρέφουν έναν βαθύ σεβασμό για τους ανθρώπους όλων των θρησκειών», σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για την βία.

Στο μεταξύ, ένας από τους φερόμενους παραγωγούς της αντιισλαμικής ταινίας ανακρίθηκε για σύντομο διάστημα από την ομοσπονδιακή αστυνομία στο Λος Αντζελες, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο Νακούλα Μπασελί Νακούλα, κόπτης 55 ετών που διαμένει στο Σερίτος κοντά στο Λος Αντζελες, μετέβη, όπως έγινε γνωστό, με αστυνομική συνοδεία στο τμήμα, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάθεσή του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:07