search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:55
MENU CLOSE

Το Χρηματιστήριο (ποτέ) δεν πεθαίνει

17.09.2012 06:07
Το Χρηματιστήριο (ποτέ) δεν πεθαίνει  - Media

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Την ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνται με τα μέτρα και το νέο σερί εκβιασμών που θα προηγηθεί τη χορήγηση της νέας δόσης, στο χρηματιστήριο γίνεται ένα πάρτι.

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Την ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνται με τα μέτρα και το νέο σερί εκβιασμών που θα προηγηθεί τη χορήγηση της νέας δόσης, στο χρηματιστήριο γίνεται ένα πάρτι. Σοβαρές μετοχές (και όχι τίποτα ευκαιριακά κουρελόχαρτα) εμφανίζονται να κάνουν τρελά ράλι, ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει μια ανθηρή οικονομία. Πολλοί ρωτούν πως γίνεται αυτό και πως μπορεί να συμβαδίζει με το οικονομικό δράμα που βιώνουμε.

Μία αλήθεια είναι πως το χρηματιστήριο έχει πέσει τόσο χαμηλά, που εύκολα μπορεί να σηκωθεί. Και πως επίσης μπορεί να πάει πολύ χαμηλότερα εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα βελτίωσης. Αυτό όμως είναι ένα απλουστευτικό συμπέρασμα.  Πριν ξεκινήσουμε ας ρίξουμε μα ματιά στα στατιστικά της περασμένης εβδομάδας (η τάση έχει αρχίσει να καταγράφεται πολύ πιο νωρίς, αλλά για λόγους οικονομίας θα γυρίσουμε μόνο επτά μέρες πίσω).  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε λοιπόν στις 743 μονάδες με άνοδο 7,14%.

Όμως ο δείκτης των 20 ισχυρότερων μετοχών (τράπεζες και βιομηχανίες;) FTSE20 ενισχύθηκε κατά 9,93%. Αντίθετα ο «μεσαίος» Mid 30 είχε κέρδη 1,27% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Small Cap 80 είχε άνοδο 2,75%. Δηλαδή, οι μικρομεσαίοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την τάση των ισχυρών. Και μεταξύ των ισχυρών όμως τα πράγματα δεν ήταν… ίσα κι όμοια. Ενώ ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών είχαν άνοδο κοντά στο 10%, οι τράπεζες είχαν 25%! Και μερικές από αυτές πολύ μεγαλύτερη, όπως η Εurobank με 40,75%, η Πειραιώς με 39,86%, αλλά και η Κύπρου με 22%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ: Οι τράπεζες τραβούν το χορό της ανόδου (όπως τραβούσαν και την καθόδου την άνοιξη) και όσο κρατά το γαϊτανάκι της Emporiki, θα έχουν «νέα». Προσοχή, όμως. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντοτε καλά. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στα όρια εξάντλησης της ανοδικής κίνησης, και θυμίζουν ότι σε επίπεδο τελευταίου μήνα, οι τρεις διεκδικητές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε αύξηση τιμής μετοχής με 55% για την Εθνική, 24,8% για την Alpha και 56,2% για την Eurobank που έκανε ολική επαναφορά…

Προσοχή, λοιπόν: Η εβδομάδα που ξεκινά μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να σπιρουνιάζουν την αγορά, προαναγγέλλοντας την έναρξη των αποκρατικοποιήσεων σε διάφορα μέτωπα, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ κλπ., ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα στις αγορές. Έτσι, βοηθούμενο από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο ως μηχανισμός προεξόφλησης κινήθηκε ακριβώς στο ρυθμό υλοποίησης ενός θετικού σεναρίου για την οικονομία στο εσωτερικό αλλά και των επίμονων προσπαθειών του Ντράγκι και της ΕΚΤ στην Ευρώπη. Όμως αυτό δεν φτάνει. Παρά τα «καλά νέα» ο ΟΠΑΠ έπεσε 1% την εβδομάδα που πέρασε (άρα τα νέα ίσως να μην είναι και τόσο καλά) ενώ την Παρασκευή, κατακρημνίσθηκε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η κυβέρνηση και τα… Σαμαράκια, δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δημιουργούν momentum στο Χρηματιστήριο, και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι ποντάρουν στην προσδοκία που αυτοί δημιουργούν. 

Αντίθετα θα έδινα μεγαλύτερη βάση στο πως αντιλαμβάνονται οι ίδιες «αγορές» τις τελευταίες εξελίξεις. Ένας πολύ βαθιά χωμένος στα ελληνικά πράγματα, εκπρόσωπός τους, η Goldman Sachs κυκλοφόρησε τις ημέρες αυτές μια έκθεση που τιτλοφορήθηκε «οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν τη δρομολογούμενη ελληνική προσαρμογή»..

Κι επειδή η Goldman δεν παίζει μόνο τράπεζες και κρατικόχαρτα, αλλά και τις μετοχές των μεγάλων ελληνικών ομίλων, να σας θυμίσω ότι τον τελευταίο μήνα η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε 18%, του Μυτιληναίου κατά 47%, της Βιοχάλκο κατά 32% και του Τιτάνα κατά 16%.  

Ενδιαφέρον, έ;

Καλή εβδομάδα…

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:55