08/03/2021 08:19:50

Τσαριτσάνη Ελασσόνας: Λουκέτο μετά από... 330 χρόνια σε ιστορικό σχολείο κι ας έχει 70 μαθητές

Τσαριτσάνη Ελασσόνας: Λουκέτο μετά από... 330 χρόνια σε ιστορικό σχολείο κι ας έχει 70 μαθητές - Media

 

Τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων έχει προκαλέσει η είδηση ότι το αρχαιότερο σχολείο στη Θεσσαλία -και ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας- κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών. Πρόκειται για το ιστορικό σχολείο της Τσαριτσάνης στην Ελασσόνα.

Η «Οικονόμειος Σχολή» -το όνομα της οποίας τιμά τον Έλληνα λόγιο και κληρικό, Κωνσταντίνο Οικονόμο– λειτουργεί από το 1690. Η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Κουτσάη και ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Διονύσης Κουρομπίνας μίλησαν στην ΕΡΤ1 και εξήγησαν γιατί το συγκεκριμένο σχολείο είναι τόσο σημαντικό και χρειάζεται, όπως επισημαίνουν, να παραμείνει ανοιχτό.

«Το σχολείο έχει μια δυναμική περίπου 70 μαθητών. Λειτουργούν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και εφέτος ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου (γιατί έχουμε το πρόβλημα με τη Γ’ Λυκείου). Πιστεύουμε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας, να λειτουργήσει και φέτος η Γ’ Λυκείου με τα δύο ολιγομελή τμήματα και να συνεχίσουμε όπως συνεχίζαμε και τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε η κυρία Κουτσάη και πρόσθεσε. «Είναι είναι ένα ιστορικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο σχολείο. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα σχολεία. Απεναντίας, τα άλλα σχολεία έχουν να ζηλέψουν από αυτό. Στην Οικονόμειο Σχολή υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή, υπάρχουν εργαστήρια, υπάρχει βιβλιοθήκη, υπάρχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Επομένως μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση για το υπουργείο και την κυβέρνηση», είπε η κυρία Κουτσάη.

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, κύριος Κουρομπίνας παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους το ιστορικό σχολείο, στο οποίο δίδαξαν σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων, δεν πρέπει να κλείσει: «Το σχολείο είναι άρτιο. Μπορούν να αποφορτιστούν τάξεις της Ελασσόνας και να έρθουνε παιδιά εδώ –και λόγω κορονοϊού. Πέρσι το σχολείο λειτούργησε με λιγότερα παιδιά. Φέτος έχουμε και ένα παραπάνω. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το κλείσιμο της Σχολής». «Το σχολείο αυτό αποτέλεσε “φάρο” ελληνισμού και “φάρο” πολιτισμού. Λειτουργεί από το 1690. Δεν έκλεισε επί Τουρκοκρατίας, ενώ επαναλειτούργησε και αφού το κάψανε οι Γερμανοί, το 1944. Γι’αυτό επιμένουμε να παραμείνει ανοιχτό», είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται πως στο σχολείο φυλάσσονται και μερικοί «θησαυροί» της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, όπως αντίγραφα επιστολών που αντάλλασσε ο Κωνσταντίνος Οικονόμος με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του, από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ακόμα στη βιβλιοθήκη του σχολείου μπορεί κάποιος να βρει σημαντικά χειρόγραφα και βιβλία. Τέλος, το κτήριο του σχολείου –σημαντικό για την ιστορία του και αυτό- βρίσκεται δίπλα σε ιστορικά και φυσικά μνημεία της περιοχής, όπως ο Πύργος Μάμτζιου και το μεγαλύτερο κυπαρίσσι της Ελλάδας.

Πηγή: ert.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.