search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37
MENU CLOSE

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Λατινική Αμερική: Σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα στην Βραζιλία – Στα πρόθυρα ασφυξίας οι ΜΕΘ στην Αργεντινή

03.09.2020 05:51
Ιστορική στιγμή στην Αργεντινή: «Ναι» της Γερουσίας στην νομιμοποίηση των αμβλώσεων - Χιλιάδες πολίτες πανηγυρίζουν στους δρόμους (Video) - Media

 

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.184 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 46.934 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στην λατινοαμερικανική χώρα, ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο, είναι 123.780 νεκροί και 3.997.865 περιπτώσεις μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Αργεντινή: Οι μονάδες εντατικής θεραπείας οδεύουν σε κορεσμό

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται στα πρόθυρα της ασφυξίας στην Αργεντινή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη επαγγελματίες του τομέα της υγείας στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου πλέον έχουν υποκύψει στην COVID-19 πάνω από 9.000 άνθρωποι.

«Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού ειδικευμένου στην εντατικολογία το οποίο, αντίθετα με τις κλίνες και τους αναπνευστήρες, δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Εμείς οι εντατικολόγοι βρισκόμαστε στα όρια των δυνάμεών μας, έχοντας υπερεκταθεί εξαιτίας της ασθένειας, έχοντας εξαντληθεί από τη συνεχή εντατική δουλειά και όντας υποχρεωμένοι να νοσηλεύουμε ολοένα περισσότερους ασθενείς», τόνισε η Εταιρεία Εντατικολογίας της Αργεντινής (SATI) σε επιστολή της.

«Ζητάμε μόνο από την κοινωνία να σκεφτεί και να τηρήσει τρία απλά αλλά σημαντικά μέτρα. (…) Δεν βγαίνουμε αν δεν είναι απαραίτητο. Το προσωπικό υγείας καταρρέει, οι νοσηλευτές καταρρέουν, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης (…). Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας».

Αντιπρόσωποι της SATI έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες στην επίσημη κατοικία του μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού.

«Η μοναδική πιθανότητα νε αποφύγουμε μια καταστροφή είναι να μειώσουμε την εξάπλωση και δεν υπάρχει άλλο εργαλείο πέρα από την απομόνωση. Η επανέναρξη (των δραστηριοτήτων) είναι πρόσκληση στο χάος», είπε ένας από αυτούς, ο Αρνάλντο Δουμπίν, βγαίνοντας από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ έφθασε το 61,1% σε όλη τη χώρα και ως ακόμη και το 68,8% στην περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Ο Δουμπίν αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό και υπολόγισε ότι ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της ανέρχεται στο 90%.

Η Αργεντινή κατέγραψε 10.933 νέες μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 439.159, ενώ θρηνεί συνολικά 9.118 θανάτους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας της χώρας των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (ΠΑΟΫ), το παράρτημα του ΠΟΫ στην περιφέρεια, η αμερικανική ήπειρος μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό υγειονομικών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στον πλανήτη: τα κρούσματα στις τάξεις τους είναι σχεδόν 570.000, εκ των οποίων 2.500 έχουν υποκύψει στην COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:36