search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Ο νέος εθνικισμός των εμβολίων – ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα και Ρωσία σε «αγώνα δρόμου» για το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2141
3-9-2020
06.09.2020 03:00
trump_0-3.jpg

 

Παλαιότερα ήταν τα αποθέματα χρυσού. Αργότερα ήταν η «διαστημική κυριαρχία» και τα πυρηνικά, οι κρατικές αερογραμμές και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στη σημερινή δυστοπία της πανδημίας ο αγώνας γίνεται ξανά στο όνομα των πολιτών, και ειδικότερα στο ποια χώρα θα καταφέρει να έχει το εμβόλιο για την Covid-19 πριν από τον Νοέμβριο του 2020, ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών. Οι εκλογές αυτές, πέρα από την ικανοποίηση του εγωισμού του Τραμπ, θα επαναφέρουν τις ΗΠΑ στο προσκήνιο.

Πρώτα Μόσχα και Πεκίνο
Η Ρωσία ήταν η πρώτη που παρουσίασε εμβόλιο, το οποίο βέβαια δέχτηκε επικρίσεις για το κατά πόσον είναι επαρκώς δοκιμασμένο. Το εμβόλιο του ρωσικού στρατού δοκιμάζεται ευρέως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο το έκανε η κόρη του Πούτιν και ήδη «οπαδοί του ξανθού γένους» δηλώνουν πρόθυμοι να το δοκιμάσουν. Ο ΠΟΥ εκφράζει επιφυλάξεις.
Το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Sinovac Biotech, το CoronaVac, έλαβε έγκριση τον Ιούλιο για επείγουσα χρήση στο πλαίσιο ενός προγράμματος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου όπως το υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει σχετικά.
Το China National Biotec Group (CNBG), μονάδα του κρατικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικού κολοσσού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), δήλωσε επίσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat πως εξασφάλισε έγκριση για επείγουσα χρήση ενός υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid-19.

Το CNBG, που διαθέτει δύο υποψήφια εμβόλια στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δεν ανέφερε ποιο από τα εμβόλιά του έλαβε την έγκριση για επείγουσα χρήση.
Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στην Ουχάν επέστρεψαν στις τάξεις τους, καθώς όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης, που αποτέλεσε το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Κίνα, άνοιξαν τις πύλες τους ύστερα από επτά μήνες. Συνολικά, 2.842 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την πόλη καλωσόρισαν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια μαθητές, καθώς ξεκινά το φθινοπωρινό εξάμηνο.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενημερώθηκε για τον εντοπισμό οκτώ κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, όλων τους «εισαγόμενων», αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με τα δέκα για τα οποία έκανε λόγο μία ημέρα νωρίτερα.
Επρόκειτο για τη 17η συνεχόμενη ημέρα που δεν αναφέρεται καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του ιού. Είκοσι έξι άνθρωποι κρίθηκε ότι ανάρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 198 ασθενείς, οι τρεις σε σοβαρή ώς κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποθεραπευτεί 80.234, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, όπου ο κορωνοϊός εμφανίστηκε πρώτη φορά σε άνθρωπο τον Δεκέμβριο του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 (ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο) επί συνόλου 85.066 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

«Τρέχει» η Ευρώπη
Οργανωμένα κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για λογαριασμό των κρατών – μελών της Ε.Ε. με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της εν λόγω εταιρείας για τον SARS-CoV-2.
Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφεται από την Ε.Ε. με έναν παρασκευαστή πιθανών εμβολίων. Το συμβόλαιο προσφέρει επιλογή για αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi – GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.
«Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παρέχει στους πολίτες της Ε.Ε. ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι κυρίαρχοι στην έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα του The Finbold.com Coronavirus Research Index αναφορικά με όλες τις έρευνες που διεξάγονται για τον SARS-CoV-2 και καταγράφονται στο ClinicalTrials.gov, τρεις χώρες διεξάγουν το 50% των μελετών: οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Βέβαια, αν προσθέσουμε όλες τις χώρες της Ε.Ε. – μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία –, η Ευρώπη είναι πρώτη με 739 ενεργές έρευνες δηλαδή σχεδόν το 30% του συνόλου. 
Αναλυτικά: ΗΠΑ 620, Γαλλία 386, Βρετανία 144, Ισπανία 132, Ιταλία    120, Καναδάς 99, Κίνα    96, Αίγυπτος 91, Γερμανία 77, Βραζιλία 76.

Ο αμερικανικός εγωισμός
Ο Τραμπ επιμένει εγωιστικά και ανταγωνιστικά. Αρνείται να μετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, κατασκευή και δίκαιη κατανομή ενός εμβολίου, επικαλούμενος ότι στην προσπάθεια αυτή εμπλέκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το σχέδιο Covax αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ, τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας και την Gavi, την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια, και έχει στόχο να επισπευσθούν η ανάπτυξη ενός εμβολίου και οι δοκιμές, όπως και να γίνει προεργασία προκειμένου αυτό να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο.

Αντί για την παγκόσμια προσπάθεια, η διοίκηση Τραμπ προτίμησε να επικεντρωθεί στο Operation Warp Speed, ένα αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και την παρασκευή 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.
 «Υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, η έρευνα για το εμβόλιο και τη θεραπεία, η ανάπτυξη και οι δοκιμές έχουν προχωρήσει με άνευ προηγούμενου ταχύτητα για την παροχή πρωτοποριακών, αποτελεσματικών φαρμάκων, με “οδηγό” τα δεδομένα και την ασφάλεια και χωρίς επιβράδυνση από τη γραφειοκρατία» ανέφερε στη δήλωσή του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Σήμερα τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα. H Covid-19 έχει αποδειχθεί η πιο θανατηφόρα και μεταδοτική ζωοτονική νόσος, αφού έχει σκοτώσει πάνω από 850.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει πάνω από 25 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, με αυτά τα δεδομένα, χωράνε εγωισμοί και εθνικισμοί ή η εθνικότητα αλλάζει τη βαρύτητα της απώλειας;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:16