search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Το «όχι» του Δήμου Νάξου στον Μανώλη Γλέζο – Με ποια μισόλογα αρνήθηκε να δοθεί στο ΓΕΛ το όνομα του «πρώτου παρτιζάνου»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2141
3-9-2020
06.09.2020 03:00
glezos.jpg

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νησί της Νάξου η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να δοθεί στο γενικό λύκειο της πόλης το όνομα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, εκτός από τους αγώνες του για την ελευθερία στην Ελλάδα, έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το νησί, καθώς υπήρξε εμβληματικός δήμαρχος της Απειράνθου, ενός από τα πλέον ονομαστά χωριά του νησιού.
Τι συνέβη; Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το θέμα ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ύστερα από αίτημα και εισήγηση της σχολικής επιτροπής του Γενικού Λυκείου Νάξου, που είχε αποφασίσει (με συντριπτική πλειοψηφία) να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

«Το θέμα διχάζει»
Ωστόσο, η πλειοψηφία, με 14 ψήφους κατά έναντι 11 υπέρ, απέρριψε το αίτημα, με τον δήμαρχο Δ. Λιανό να αναφέρει ότι «σήμερα δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για να μπει καμία προσωνυμία» ισχυριζόμενος ότι «θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο».
Πρόσθεσε δε ότι το θέμα θα έπρεπε ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου πρώτα να το «επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία» και «να μας ρωτήσει πριν ξεκινήσει τη διαδικασία» υποστηρίζοντας ότι το θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία.
Άλλοι εκπρόσωποι παρατάξεων τάχθηκαν υπέρ της κίνησης, αλλά εξέφρασαν τη διάθεση να υπάρξει ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ υπήρξε και πρόταση να δοθεί στο ΓΕΛ το όνομα του εκπαιδευτικού Μιχάλη Μπαρδάνη.

«Το θέμα θα προχωρήσει»
Πάντως, σύμφωνα με το naxostimes.gr, o διευθυντής του ΓΕΛ Ματθαίος Χατζηπέτρος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι, άσχετα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος θα προωθήσει την απόφαση του σχολικού συμβουλίου για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» προς όλες τις αρμόδιες αρχές.
«Το σχολικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση και έχει το δικαίωμα να την προχωρήσει. Το τι θα κάνει ο κάθε φορέας είναι δικό του θέμα. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τη σχετική νομοθεσία… Έχουμε ηθικό χρέος να τον τιμήσουμε. Απηχεί την ευρύτερη κοινωνία του νησιού που δεν έχει παρωπίδες και προκαταλήψεις» είπε ο Μ. Χατζηπέτρος.
Μάλιστα, απηύθυνε και ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία κάνει λόγο για «ανέλπιστη, απαράδεκτη, μικρόψυχη, ανιστόρητη και ντροπιαστική» απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μην συναινέσει στην εισήγηση του σχολικού συμβουλίου για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ Νάξου.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν μάλιστα, ότι το σχετικό αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας και στην αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται η σχετική απόφαση.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:29