search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:28
MENU CLOSE

Προσοχή: Το λάθος που κάνετε πριν δώσετε παλιό υπολογιστή ή κινητό

03.09.2020 18:56
Απίστευτη συνέπεια του κορωνοϊού: Τελειώνουν τα αποθέματα από υπολογιστές και οθόνες - Media
 
Αγοράσατε νέο κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή και σκέφτεστε -για να μην πάει χαμένη- να δώσετε την παλιά σας συσκευή είτε σε γνωστό/φίλο/συγγενή, είτε σε κατάστημα που αγοράζει μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη, είτε σε οργανώσεις που τις ανακαινίζουν και τις δίνουν σε άτομα που έχουν ανάγκη, και πολύ καλά κάνετε, καθώς η συσκευή σας μπορεί να αξιοποιηθεί από κάποιον που την έχει ανάγκη.
 
Ωστόσο, πριν δώσετε σε οιονδήποτε την παλιά σας συσκευή υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε απαραιτήτως για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο κι αυτό είναι να κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (αν είναι κινητό) ή ένα λεπτομερές φορμάτ αν είναι υπολογιστής.
 
Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό; Γιατί, όπως απέδειξε ειδικός στην ασφάλεια της πληροφορικής και του διαδικτύου, ανάμεσα σε 85 μεταχειρισμένες συσκευές που αγόρασε, μόνο οι δύο ήταν «καθαρές». Από τις υπόλοιπες ανάκτησε χιλιάδες φωτογραφίες, διευθύνσεις e-mail και έγγραφα.
 
Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου που οι υπολογιστές και τα κινητά αποθηκεύουν δεδομένα: όταν σβήνουμε κάτι, αν δεν διαγραφεί κανονικά μπορεί κάλλιστα να παραμείνει στη συσκευή που δίνουμε με καλή πρόθεση σε κάποιον άλλο.
 
Ως εκ τούτου, μια καλή και προσεκτική διαγραφή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε συσκευή. Στους υπολογιστές απαιτείται είτε «σκληρό» φορμάτ είτε η χρήση ειδικών προγραμμάτων που διαγράφουν όλα τα στοιχεία.
 
Στα κινητά τηλέφωνα, πάλι, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς στα iPhone απαιτείται «σκληρό» reset το οποίο διαγράφει τα πάντα από τη συσκευή. Σε συσκευές Android, από την άλλη, το «καθάρισμα» γίνεται με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:27