search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:13
MENU CLOSE

Μαρμελάδα με σύκα και βανίλια

04.09.2020 10:22
sh_marmellata_fichi-1200×800-1.jpg

 

Υλικά (για 4 βάζα των 500γραμμαρίων)

1.900 γραμμάρια σύκα

800 γραμμάρια ζάχαρη

1 λοβό βανίλιας

1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)

80 γραμμάρια νερό

Εκτέλεση

Για να προετοιμάσετε τη μαρμελάδα με σύκα και βανίλια, ξεκινήστε με την απολύμανση των βάζων και των καπακιών που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση της. Πλύνετε τα βάζα με τρεχούμενο νερό και τοποθετήστε τα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Βάλτε μερικές πετσέτες μεταξύ των βάζων, για να αποφύγετε τυχόν κτυπήματα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Γεμίστε με νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα βάζα και αφήστε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μετά βάλτε και τα καπάκια και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν. Τέλος, τοποθετήστε τα ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν.

Αφού πλύνετε καλά τα σύκα, τα ξεφλουδίσετε και τα κόψετε στα 4, βράστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 80 γραμμάρια νερό. Στο μεταξύ, βγάλτε με τον αποφλοιωτή πατάτας τις φλούδες από το λεμόνι και κρατήστε τις στην άκρη και στύψτε για να πάρετε το χυμό. Χαράξτε το λοβό της βανίλιας και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Μόλις το μίγμα του σύκου βράσει, προσθέστε τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και τις φλούδες, τους σπόρους της βανίλιας και ολόκληρο το λοβό. Ανακατέψτε καλά και συνεχίστε το βρασμό ώσπου η θερμοκρασία να φτάσει τους 104ο C. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, εξαλείφετε τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια.

Μετρήστε με ένα θερμόμετρο κουζίνας και μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αφαιρέστε το λοβό της βανίλιας και τις φλούδες λεμονιού. Αφήστε λίγο να κρυώσει μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα και γεμίστε τα αποστειρωμένα βάζα με μια κουτάλα. Γεμίστε τα βάζα προσέχοντας να αφήσετε 1 εκατοστό κενό και βιδώστε καλά τα πώματα χωρίς να σφίξετε πάρα πολύ. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς .

Με τη θερμότητα της μαρμελάδας δημιουργείται το κενό, το οποίο επιτρέπει στο προϊόν να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη να την απολαύσετε!!!

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:13