search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:23
MENU CLOSE

Handelsblatt: Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία

04.09.2020 13:01
Handelsblatt: Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία - Media

 

Στην οικονομική ύφεση, στην οποία βυθίζεται ολοένα περισσότερο η Τουρκία αναφέρεται ρεπορτάζ στην Handelsblattτο οποίο παρατηρεί:

«Η τουρκική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται εκ νέου (…) Ταυτόχρονα η τουρκική λίρα χάνει σε αξία (…) Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών. Εάν η λίρα απωλέσει την αξία της τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα. Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει τον πληθωρισμό. Και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές επενδύουν πιο συχνά σε σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο – και έτσι αποδυναμώνουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα.

Όπως παρατηρεί στη συνέχεια η εφημερίδα, η Τουρκία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την DW, εντοπίζει τον «πραγματικό ένοχο» για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλού:

«Οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δις δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο (…)  Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο. Οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν λιγότερη ρευστότητα στο μέλλον και οι απαιτήσεις για νέα προσωπικά δάνεια έχουν αυξηθεί  (…) Ο αναλυτής της Goldman Sachs Mουράτ Ονούρ πιστεύει ότι η αδύναμη λίρα θα είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:23