search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:50
MENU CLOSE

Ανατριχίλα: Τι είναι και γιατί συμβαίνει

04.09.2020 16:01
Ανατριχίλα: Τι είναι και γιατί συμβαίνει - Media

 

Πολλές είναι οι αφορμές που μας κάνουν να αισθανθούμε ανατριχίλα. Σε τι βοηθάει όμως αυτή; Και τί σχέση έχει με τις… γάτες που σηκώνουν την τρίχα τους όταν αγριεύουν;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η ανατριχίλα και γιατί αναπτύσσεται; Την απάντηση δίνει ένας ειδικός από την Cleveland Clinic στο Οχάιο και μάλλον δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε.

Όπως εξηγεί ο Dr. Donald Ford, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, το δέρμα μας μπορεί να ανατριχιάσει όταν υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα. Μπορεί, λ.χ., να κρυώνουμε ή να νιώσουμε έντονα συναισθήματα, όπως:

  • Φόβο
  • Σοκ
  • Άγχος
  • Σεξουαλική διέγερση
  • Ενθουσιασμό

Ακόμα και όταν νιώσουμε πως κάτι μας εμπνέει ή μας αρέσει πάρα πολύ μπορεί να δούμε ξαφνικά τις τρίχες των χεριών μας να σηκώνονται. Πού οφείλεται αυτό; Στη συστολή του μικροσκοπικού μυός που βρίσκεται στη βάση κάθε θυλάκου τρίχας, λέει. Ο μυς αυτός λέγεται ορθωτήρας Η συστολή αυτή έχει ως συνέπεια να «σηκώνεται» η άκρη της τρίχας και να ωθείται προς τα πάνω ο θύλακας.

Τι ρόλο έχει η ανατριχίλα;

Τί είναι, όμως, αυτό που προκαλεί τη συγκεκριμένη, ακούσια αντίδραση του σώματος; Και ποιον σκοπό εξυπηρετεί η ανατριχίλα;

«Στους ανθρώπους η πιλοέγερση (piloerection), όπως αποκαλείται επιστημονικά το φαινόμενο, δεν παρέχει κάποιο όφελος», απαντά ο Dr. Ford. «Στα ζώα με γούνα, όμως, υπάρχουν πρακτικοί λόγοι για τους οποίους σηκώνεται η τρίχα τους».

Οι λόγοι αυτοί είναι κυρίως δύο. Όταν κάνει κρύο, η γούνα πολλών ζώων σηκώνεται για να τα προστατεύσει από το ψύχος. Όταν, εξ άλλου, βρεθούν προς ενός εχθρού, πολλά ζώα (π.χ. γάτες) σηκώνουν τη γούνα τους για να φαίνονται πιο μεγαλόσωμα. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούν ότι θα τρομάξουν τον αντίπαλό τους.

Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν αρκετό τρίχωμα ώστε η ανατριχίλα να τους ζεστάνει. Ούτε η ανατριχίλα τους πρόκειται να τρομάξει κανέναν. Επομένως, «η ανατριχίλα στον άνθρωπο είναι απλώς μια ακούσια αντίδραση στην αύξηση των ορμονών, που παρατηρείται όταν υπάρξουν αλλαγές στη θερμοκρασία ή εξαιτίας των έντονων συναισθημάτων», καταλήγει ο Dr. Ford.

Πηγή: healtview.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49