search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:55
MENU CLOSE

Άρειος Πάγος: Νόμιμη η σύλληψη βουλευτών για αυτόφορα κακουργήματα

18.09.2012 14:23
Άρειος Πάγος: Νόμιμη η σύλληψη βουλευτών για αυτόφορα κακουργήματα - Media

Oι βουλευτές μπορούν να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω, όταν διαπράττουν κακουργήματα, σύμφωνα με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Oι βουλευτές μπορούν να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω, όταν διαπράττουν κακουργήματα, σύμφωνα με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο τα αστυνομικά όργανα μπορούν να παρεμποδίζουν βουλευτές από τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως και τους απλούς πολίτες έστω και αν δεν έχει αρθεί η βουλευτική τους ασυλία.

Μόνο όταν οι βουλευτές διαπράττουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, απαιτείται για την κίνηση σε βάρος τους των ποινικών διαδικασιών η άδεια της Βουλής.

Ο Ι. Τέντες εξέδωσε την επίμαχη εγκύκλιο λόγω της έξαρσης «του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα, καθώς και της ασκήσεως εμπορικής δραστηριότητας ορισμένων από αυτούς, από οργανωμένες ομάδες πολιτών», στις οποίες «πολλές φορές συμμετέχουν και μέλη του Κοινοβουλίου».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι όσοι πραγματοποιούν ελέγχους υποδυόμενοι φορέα δημόσιας υπηρεσίας, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή με χρηματική ποινή για το αδίκημα τη αντιποίησης.

Η Εισαγγελία του Αρειου Πάγου, στην εγκύκλιο της, επισημαίνει:

Το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει ότι όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Δεν απαιτείται όμως άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα. Εξάλλου, κατά το άρθρο 54 ΚΠ, ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται άδεια για τη δίωξη, μπορεί να ενεργηθεί ανάκριση για τη βεβαίωση του εγκλήματος και πριν χορηγηθεί η άδεια. Δεν επιτρέπεται μόνο να ενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν το πρόσωπο για τη δίωξη του οποίου χρειάζεται η άδεια. Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι για τις πλημμεληματικές, έστω και αυτόφωρες, πράξεις του βουλευτή δεν επιτρέπεται η σύλληψή του καθώς και η ποινική δίωξή του χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής. Επιτρέπεται όμως η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξεως που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος εκτός αυτών που θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (πχ. δεν επιτρέπεται κλήση του για παροχή εξηγήσεων ή απολογία). Επιτρέπεται επίσης η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33