search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:21
MENU CLOSE

Λαβρόφ από Κύπρο: Απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη ΝΑ Μεσόγειο

08.09.2020 10:44
Λαβρόφ: Δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια - Διάλογος όταν έρχεται σε αντίθεση με συμφέροντα γειτονικού κράτους - Media

 

«Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Υπογράψαμε και το σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ για το 2021 και το 2022 που θα συμβάλει στην εμβάθυνση του πολιτικού μας διαλόγου. Θα συνεχίσουμε τις στενές και εμπιστευτικές επαφές μας σε διάφορα επίπεδα. Εξετάσαμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανέλαβα την ανάγκη για δίκαιη αμετάκλητη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι προφανές και το τόνισα σήμερα ότι οι εξωτερικές εγγυήσεις δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

«Μάλιστα εξέφρασα την θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψη της και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι για την ταχύτητα έναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της διευθέτησης που περιλαμβάνονται στα διάφορα ζητήματα», προσέθεσε καταλήγοντας ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας τη σημασία της λύσης του Κυπριακού στην βάση των ψηφιασμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Λαβρόφ βαθύτατο γνώστη του προβλήματος και με προσωπικό, διαχρονικό ενδιαφέρον. «Αφού εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενημέρωσα τον Σεργκέι για τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν, μεταξύ άλλων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι μόνιμο μέλος», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί είχαν μια ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, «από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κρανς Μοντανά». «Συμφωνήσαμε με τον Σεργκέι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι στόχος της όποιας νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Για να καταστεί αυτό δυνατόν, αλλά και για να μπορούν οι συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως πολύ ορθά σημειώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και επισήμανε:

«Δυστυχώς, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και σε σχέση με τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια. Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20