search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:20
MENU CLOSE

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

08.09.2020 10:54
dendiassakellaropoulou.jpg

 

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου με το υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε εκτενή αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». Ωστόσο, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού» προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα». 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. «Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου.

Έστειλε δε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συμπαράσταση που λαμβάνει η Ελλάδα από άλλες χώρες σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:20