search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Γιατί οι Τούρκοι ανησυχούν πολύ με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει Rafale

08.09.2020 13:15
Γιατί οι Τούρκοι ανησυχούν πολύ με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει Rafale - Media

 

H αναμενόμενη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τον εξοπλισμό της χώρας με σύγχρονα οπλικά συστήματα προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στην Άγκυρα, ιδίως μπροστά στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει τα γαλλικά μαχητικά Rafale.

Oι βασικοί λόγοι για αυτό τον εκνευρισμό είναι δύο: ο πρώτος αφορά στην -άσχημη- κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική αεροπορία, η οποία κυριολεκτικά αποψιλώθηκε από έμπειρους πιλότους και επίγειο προσωπικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο δεύτερο, ωστόσο, είναι πιο τεχνικός και ουσιαστικός, καθώς τα Rafale υπερέχουν αισθητά σε αρκετούς τομείς από τα τουρκικά μαχητικά που κυρίως είναι F-16. Βλέπετε, τα Rafale, όπως και μερικά ακόμα μαχητικά, έχουν αναβαθμιστεί σε αεροσκάφη 4,5ης γενιάς.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα πτήσης και ηλεκτρονικά, πιο ισχυρά όπλα και μεγαλύτερο εύρος δράσης από τα απλά μαχητικά 4ης γενιάς. Συγκριτικά με το F-16, το Rafale είναι ένα πιο ταχύ και ευέλικτο μαχητικό, εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor που μπορούν να βρουν στόχο από απόσταση 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να χτυπήσει 40 επίγειους στόχους που έχει «λοκάρει» από απόσταση 300 χιλιομέτρων, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα.

Πηγή: Jagran Josh

Το F-16 υπερέχει σε μέγιστη ταχύτητα και ακτίνα δράσης και φυσικά είναι ένα δοκιμασμένο και αξιόμαχο μαχητικό. Ωστόσο, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική αεροπορία, η απόκτηση Rafale από την Ελλάδα ίσως σηματοδοτήσει αλλαγές ισορροπιών στο Αιγαίο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21