search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Η Ελλάδα θέτει τις τουρκικές προκλήσεις στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ

08.09.2020 14:52
Η Ελλάδα θέτει τις τουρκικές προκλήσεις στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ - Media

 

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο βορειοατλαντικό συμβούλιο, κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Τετάρτη στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΝΑΤΟ, με παρέμβαση της Ελλάδας, θα τεθεί το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο.

Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το οποίο, για την ελληνική πλευρά είναι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς η παρουσία του προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, αφού αναβλήθηκαν για δύο ημέρες.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η αναβολή ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες για την αποφυγή ατυχημάτων εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης, αν και είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, ωστόσο, μετά και την έντονη ελληνική αντίδραση, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:47