search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:55
MENU CLOSE

Κίνα: Τα F-22 έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα – Φτιάχτηκαν για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ

08.09.2020 18:29
Κίνα: Τα F-22 έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα - Φτιάχτηκαν για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ - Media
 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το F-22 θεωρείται σήμερα το κορυφαίο stealth μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Τόσο κορυφαίο που -εκτός από το σχεδόν απαγορευτικό κόστος παραγωγής του- οι ΗΠΑ απαγορεύουν διά νόμου την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες, ώστε να προφυλάξουν τις σχεδιαστικές και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες του.
 
Ωστόσο, κορυφαίος Κινέζος σχεδιαστής μαχητικών αεροσκαφών πρόσφατα προχώρησε σε μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση, λέγοντας ότι τα F-22 σε σύγκρουση ενάντια στην Κίνα θα είχαν την ίδια μοίρα που είχαν τα F-4 όταν συμμετείχαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου δυσκολεύτηκαν πολύ να προσαρμοστούν στις ανάγκες μάχης.
 
Πρόκειται για τον Γιανγκ Ουέι, τον σχεδιαστή του κινεζικού stealth μαχητικού J-20, ο οποίος σύμφωνα με τους EurAsian Times, δήλωσε ότι το F-4 «λόγω σύνθετου περιβάλλοντος και πολιτικών περιορισμών στο Βιετνάμ σχεδόν απέτυχε να δείξει την υψηλή του ταχύτητα και τις δυνατότητες μάχης που είχε».
 
Φαίνεται ότι με τον Ουέι συμφωνούν και άλλοι Κινέζοι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το F-22 σχεδιάστηκε για σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ πάνω από το ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός που προκαλεί κάποια μειονεκτήματα στο αεροσκάφος, όπως η ακτίνα δράσης των 500 χλμ, που μοιάζει πιο ταιριαστή για μάχες στην ανατολική Ευρώπη και όχι στις τεράστιες εκτάσεις του Ειρηνικού.
 
Προσθέτουν, δε, ότι το J-20, το οποίο αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από το F-22 και δανείστηκε ιδέες και από το F-35 είναι μια πιο πρακτική λύση, όσον αφορά στην ανάπτυξη stealth μαχητικών, δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:48