search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:34
MENU CLOSE

Κρίσιμο διήμερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

09.09.2020 12:51
Αψηφά τις ΗΠΑ η Τουρκία: Θα συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις - Media

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, με το επόμενο διήμερο να θεωρείται καθοριστικό για τη συνέχεια.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο βορειοατλαντικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ, κατόπιν ελληνικού αιτήματος. Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο.

Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το οποίο, για την ελληνική πλευρά είναι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς η παρουσία του προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην σημερινή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, αφού αναβλήθηκαν για δύο ημέρες.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η αναβολή ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες για την αποφυγή ατυχημάτων εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης, αν και είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, ωστόσο, μετά και την έντονη ελληνική αντίδραση, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. 

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το Παρίσι προσανατολίζεται να δανείσει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες στην Ελλάδα. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών.

MED7

Εντωμεταξύ, για την Κορσική αναχωρούν αύριο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής των MED7, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών που πραγματοποιείται αύριο αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για την έβδομη σύνοδο στη σειρά και ακολουθεί αυτές της Αθήνας, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Μάλτας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι επτά αρχηγοί των μεσογειακών κρατών.

Στόχος της Συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, τη Σύνοδο θα απασχολήσει η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο.

Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε μια Κοινή Διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών».

Χθες, ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου του ΕΛΚ, εξέφρασε στον Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα επισήμανε , ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν, πρέπει να «χτυπήσουμε» τον Ερντογάν εκεί που πονάει περισσότερο: στο πορτοφόλι του», ανέφερε στο twitter το ΕΛΚ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:34