search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:42
MENU CLOSE

Ύπνος: Τι αποκαλύπτει για τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

10.09.2020 17:22
Ύπνος: Τι αποκαλύπτει για τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ - Media

 

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι ο ύπνος μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Matthew Walker, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Μπέρκλεϋ, ο ύπνος αποτελεί σημαντικό αμυντικό μηχανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, μέσω μιας διαδικασίας «αυτοκαθαρισμού» κατά τον βαθύ ύπνο.

Σε συνεργασία με τον νευροεπιστήμονα Joseph Winer και μια ομάδα ερευνητών, μελέτησαν σε 32 υγιείς μεσήλικες από τη βάση δεδομένων της Berkeley Aging Cohort Study, τη σχέση της ποιότητας του νυχτερινού ύπνου με τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, της κυτταροτοξικής πρωτεΐνης που συγκεντρώνεται σε πλάκες και έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κάθε συμμετέχων κοιμήθηκε ένα βράδυ επί οκτώ ώρες στο εργαστήριο, ενώ υποβλήθηκε σε μελέτη ύπνου, μια σειρά εξετάσεων που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλους δείκτες ποιότητας του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ρυθμό παραγωγής β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET SCAN), επικεντρωμένοι στο στάδιο μη γρήγορης οφθαλμικής κίνησης (non-REM) -πρόκειται για τη φάση έναρξης του βαθέος ύπνου όπου το σώμα χαλαρώνει, η θερμοκρασία του μειώνεται και περνά στη διαδικασία της ξεκούρασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με διακεκομμένο συνολικά ύπνο και περιορισμένο χρονικά βαθύ ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες υψηλής συγκέντρωσης β-αμυλοειδούς.

Τα ευρήματα κρίθηκαν σημαντικά για την πρόβλεψη της εμφάνισης της νόσου, παρά τη σταθερή υγεία των συμμετεχόντων καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Παράλληλα, καλύπτουν ένα κενό: μολονότι η διάγνωση και πρόβλεψη καθίστανται δυνατές μέσω του γονιδιακού ελέγχου και σχετικών αιματολογικών εξετάσεων, δεν συμβάλουν με κάποιον τρόπο στη θεραπεία του.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι ερευνητές, ο βαθύς ύπνος αποδεικνύεται ανεκτίμητη παρέμβαση για τη θωράκιση της γνωστικής ικανότητας, ενισχύοντας παλαιότερες επιστημονικές αποδείξεις για την εμπλοκή του ύπνου στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις αποθέσεις β-αμυλοειδούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15