search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:17
MENU CLOSE

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές, πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση μετά την πανδημία (Πίνακας)

11.09.2020 05:52
Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι τιμές, πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση μετά την πανδημία (Πίνακας)  - Media

 

Η ελληνική αγορά ακινήτων μετά το σοκ της μνημονιακής περιόδου, έδωσε πάλι σφυγμό στην κτηματαγορά το προηγούμενο 18μηνο, κυρίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για Airbnb, Golden Visa αλλά και τοποθετήσεις σε μια αγορά που είχε- και έχει- την προοπτική ανόδου.

Η αλήθεια είναι ότι η «έκρηξη» ζήτησης- στα όρια της στρέβλωσης- ειδικά σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είχε καταλαγιάσει πριν ξεσπάσει η πανδημία, ωστόσο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαίωναν ότι η τάση ανόδου αγοραπωλησιών και τιμών δεν είναι αναστρέψιμη. Η καραντίνα και το γενικότερο σοκ στην οικονομία φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κτηματαγορά και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πώς θα βρει την εγχώρια αγορά ακινήτων η επόμενη ημέρα. Η επικαιροποιημένη Έκθεση της ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμό.

Η ΕΚΤ βλέπει αρνητικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Με φόντο τη γενικότερη εκτίμηση ότι συνολικά οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν φέτος λόγω της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα ειδικά στην αγορά ακινήτων. Το πρόβλημα θα είναι, μάλιστα, πιο έντονο στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και κάπως έτσι ο συνδυασμός χαμηλών εισοδημάτων, αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και υψηλότερης ανεργίας, εκτιμάται ότι θα ρίξει το ποσοστό επενδύσεων στην κτηματαγορά περισσότερο από 2% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Πώς κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς, τα στοιχεία από την αγορά επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση και οι τιμές «φρέναραν», ωστόσο επ’ ουδενί καταγράφεται πτωτική τάση, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos, τα οποία καλύπτουν την περίοδο της καραντίνας, οι τιμές στο σύνολο της Επικράτειας σημείωσαν άνοδο κατά 4,8% σε σχέση με το β’ 3μηνο του 2019.

Τι κατοικίες προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι

Ακόμα πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τους μήνες που έρχονται καθώς μετά την άρση του lockdown, οι αναζητήσεις ακινήτων επανήλθαν στον ανοδικό ρυθμό που είχαν σημειώσει στην αρχή του έτους, εμφανίζοντας αύξηση 50% σε όλη την Ελλάδα συγκριτικά με το 2019. Μέσα από την ανάλυση των αναζητήσεων στις ιστοσελίδες του spitogatos κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2020 και σε σχέση με την ίδιο περίοδο πέρυσι, παρατηρήθηκαν, πάντως, κάποιες διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες και πιο συγκεκριμένα στην επιλογή κατηγορίας σπιτιού και περιοχής:

– Στην υποκατηγορία κατοικίας, επιλέγουν περισσότεροι μονοκατοικίες/μεζονέτες σε σχέση με διαμερίσματα/στούντιο. Οι συνολικές αναζητήσεις έχουν αυξηθεί, όμως το ποσοστό των χρηστών που αναζητούν διαμέρισμα ή studio έχουν μειωθεί και έχουν αυξηθεί όσοι αναζητούν μονοκατοικία ή μεζονέτα. Αυτό ισχύει τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις, στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

– Στην Αττική, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ψάχνει σε κέντρο Αθήνας, Βόρεια, Νότια και Δυτικά προάστια, αυξάνεται το ενδιαφέρον σε Ανατολικά και υπόλοιπο Αττικής. Ο καταμερισμός των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Αττική δείχνει τη ζήτηση να μετατοπίζεται προς τα έξω, αφού η αναλογία όσων αναζητούν σπίτι αυξάνεται στα Ανατολικά προάστια και το υπόλοιπο Αττικής. Στις αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση, μαζί με τα Ανατολικά προάστια και το υπόλοιπο Αττικής, τα Νότια προάστια επίσης καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: iefimerida.gr 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10