01/06/2020 12:00:19
21.9.2012

Βλαντιμίρ Πούτιν Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο

Βλαντιμίρ Πούτιν Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο - Media

Masha Gessen

Εκδόσεις: Πατάκη

Μετάφραση: Τίνα Σπερελάκη

 Σελ.: 432 

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα τόση σκόνη, που – όπως συμβαίνει και στις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις – σκοτείνιασε και πάγωσε ολόκληρος ο πλανήτης! Η μετα-σοβιετική Ρωσία κέρδισε την παγκόσμια προσοχή και δημιούργησε μια παγκόσμια αγωνία για τις εξελίξεις που μοιραία θα ακολουθούσαν. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η πλέον σημαντική φυσιογνωμία που αναδείχτηκε μέσα από αυτόν τον ορυμαγδό δεν είναι άλλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πανίσχυρο – και μόνιμο, καθώς αποδεικνύεται χρόνια τώρα – πρόεδρο της Ρωσίας.

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας μάς περιγράφει με μυθιστορηματική άνεση τη σίγουρα μυθιστορηματική ζωή του Πούτιν, ενός άχρωμου μάλλον ανθρώπου, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει στις κολοσσιαίες συγκρούσεις για την εξουσία στη Ρωσία. Καθώς φαίνεται, η επιλογή του Πούτιν βασίστηκε σε μια παρεξήγηση που, όπως συμβαίνει συνήθως, είχε αναπάντεχη εξέλιξη, μιας και ο Ρώσος ηγέτης «προωθήθηκε» προς την εξουσία από το οικογενειακό περιβάλλον του αλήστου μνήμης Γιέλτσιν, το οποίο έψαχνε για μια διάδοχη κατάσταση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου τον οποίο πίστευαν ότι θα είχαν του χεριού τους… Η επιλογή του Πούτιν βασίστηκε πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό· ωστόσο, η συνέχεια μάς είναι γνωστή – σίγουρα με λιγότερες λεπτομέρειες από αυτές που προσφέρει το ανάγνωσμα – και το δίχως άλλο, πέρα από ανατρεπτική, άνετα θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος και συναρπαστική! Και καθώς φαίνεται, οι παρεξηγήσεις όσον αφορά στις εξελίξεις στη Ρωσία δεν σταμάτησαν στην επιλογή Πούτιν, αλλά συνεχίστηκαν και με τον κεραυνοβόλο έρωτα της Δύσης και την πίστη της ότι η χώρα αυτή θα μπορούσε να καταστεί μια δυτικού τύπου δημοκρατία! 

Ξενοφών Μπρουντζάκης

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.