search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:13
MENU CLOSE

Μόρια: Oι άστεγοι πρόσφυγες χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη, όχι ΜΑΤ και Αίαντες! (Photos)

11.09.2020 09:22
Μόρια: Oι άστεγοι πρόσφυγες χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη, όχι ΜΑΤ και Αίαντες! (Photos) - Media

 

Xειρότερη και από το 2015, χρονιά των τεράστιων προσφυγικών ροών, έχει δημιουργηθεί στον καρά Τεπέ, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχές. Ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την πόλη με το ανατολικό και άλλο βόρειο νησί έχει κλείσει από κλούβες των ΜΑΤ που έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος της επιχείρησης Δεμερτζή μη επιτρέποντας την είσοδο στην πόλη.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, από αυτό το σημείο και μέχρι το ίδιο το ΚΥΤ κατά μήκος του δρόμου έχει απλωθεί μια «πόλη» 13.000 ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες υγειονομικής πανδημίας κυριολεκτικά στο δρόμο. Χωρίς την παραμικρή υποδομή υγιεινής από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Ανάμεσα τους και οι – άγνωστο πού – 35 ασθενείς από κορονοϊό καθώς και οι πάνω από 150 ιχνηλατηθέντες ως επαφές τους.

Οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι τεράστιες. Αρκεί να φαντασστούμε ότι ένας πληθυσμός ίσος με τους μισούς κατοίκους της Μυτιλήνης βρίσκεται στον δρόμο, στα χωράφια, σε αυλές επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν και παλεύουν να ξαναστήσουν μια στέγη με καλάμια και άλλα φυσικά υλικά που τους παρέχει η περιοχή και όχι το κράτος!

Ήδη στήθηκαν οι πρώτες σκηνές και παράγκες. Ανάλογη η κατάσταση στα γύρω κτήματα. Κλειστές ανενεργές επιχειρήσεις επίσης, έχουν καταληφθεί από ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βρουν ένα χώρο να ζήσουν. Από χθες το πρωί δεν λειτουργεί καμία επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Σήμερα στους πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο διανεμήθηκε νερό και φαγητό, αλλά η καθημερινή τροφοδοσία τους δεν είναι εξασφαλισμένη. Και αν στο ΚΥΤ Μόριας υπήρχαν πολλέ καταγγελίες για την ποιότητα των γευμάτων, φανταστείτε τώρα στο δρόμο τι έχουν να δώσουν σε γυναίκες, παιδιά και μωρά να καταναλώσουν…

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και η τοπική εξουσία να μεριμνήσουν για αυτούς τους χιλίαδες ανθρώπους, προτάσσουν άλλα πράγματα. Η κυβέρνηση απέστειλε μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ, πυροσβεστικά και περιπολικά ενώ οι τοπικοί άρχοντες ασχολούνται αποκλειστικά με το να εμποδίσουν οποιαδήποτε ανέγερση νέας δομής στο νησί.

Η Μόρια έγινε δραματικό σύμβολο εξαθλίωσης και εγκατάλειψςη των προσφύγων στην τύχη τους. Αλλά αντί για καταστολή και αστυνομικούς, τώρα πολύ περισσότερο από ποτέ, οι πρόσφυγες χρειάζονται τροφή, νερό, στέγη, υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς θα έχουμε πολύ συντομα τα ίδια και χειρότερα γεγονότα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12