search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:35
MENU CLOSE

BofA: Βαθιά ύφεση 9,1% στην Ελλάδα το 2020- «Μαύρη» η πρόβλεψη και για το 2021

11.09.2020 11:39
BofA: Βαθιά ύφεση 9,1% στην Ελλάδα το 2020- «Μαύρη» η πρόβλεψη και για το 2021 - Media

 

Μία μαύρη διετία προβλέπει για την ελληνική οικονομία σε έκθεση η αμερικανική τράπεζα Bank of America.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι στο 9,1% αναμένεται να διαμορφωθεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020, προτού ανακάμψει κατά 3,6% το 2021. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης που εξετάζει η αμερικανική τράπεζα, υψηλότερη ύφεση αναμένεται να καταγράψουν η Ισπανία και η Γαλλία με 11,4% και 9,7% αντίστοιχα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 9,5%.

Όπως τονίζει η BofA στην έκθεσή της, η επιδείνωση της κατάστασης πανδημίας του κορονοϊού έχει κάνει πιο επίπεδη την καμπύλη ανάκαμψης και δυναμικής των οικονομιών της Ευρωζώνης. Μετά από ένα ισχυρό γ’ τρίμηνο η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως στο δ’ τρίμηνο του 2020 και στο α’ τρίμηνο του 2021 το μομέντουμ θα κυμανθεί γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το insider.gr η άρση των μέτρων του lockdown και η συσσωρευμένη ζήτηση ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που θα οδηγούσαν σε μια πλήρη ανάκαμψη. Πλέον, ωστόσο και οι δύο αυτοί παράγοντες φαίνονται να εξασθενούν. Όπως σημειώνει η BofA η επαναφορά των μέτρων περιορισμού, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και οι ενδογενείς συμπεριφορές από οικονομικούς παράγοντες οδηγούν σε έναν πιο αδύναμο οικονομικό κύκλο μετά την ευφορία που κυριάρχησε από την άρση των lockdown. Η Bank of America επισημαίνει πως δεν αναμένει ένα νέο καθολικό lockdown και η αυξανόμενη τάση που καταγράφεται στα κρούσματα θα οδηγήσει σύντομα στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

bofa_report_pinakas.jpg

Για το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, μετά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη η Bank of America εκτιμά πως θα υπάρξει νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP- Pandemic Emergency Purchase Programme) κατά 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φτάνοντας έτσι από τα 1,35 τρισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 1,85 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές μέχρι τα τέλη του 2021 από τον Ιούνιο που αποτελούσε ορόσημο. Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα η σαφής αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στο σκέλος της ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί μια σαφής ένδειξη ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερα από την ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα οι όποιες περαιτέρω βελτιώσεις υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTRO-III θα πρέπει να είναι ουσιώδεις προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα front-end επιτόκια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:35