search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Να παπάς, να μάλαμα

09.10.2009 10:43
Να παπάς, να μάλαμα - Media

Ποιος είναι αυτός ο αψηλός, ποιος είναι αυτός ο τύπος, ο μελαχρινός αρχιμανδρίτης με το επανωκαλύμμαυχο, που συζητούσε προχθές με τόση οικειότητα με τον Γιώργο, παρουσία του Ιερώνυμου, μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, και μάλιστα χθες, στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι δυο τους χαριεντίζονταν και κρυφογελούσαν;

Ποιος είναι αυτός ο αψηλός, ποιος είναι αυτός ο τύπος, ο μελαχρινός αρχιμανδρίτης με το επανωκαλύμμαυχο, που συζητούσε προχθές με τόση οικειότητα με τον Γιώργο, παρουσία του Ιερώνυμου, μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, και μάλιστα χθες, στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι δυο τους χαριεντίζονταν και κρυφογελούσαν;

Είναι, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, ο νέος και ωραίος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σαν να λέμε ο… Παμπούκης του Ιερώνυμου.

Αλίμονο, αδέρφια, εσείς μπορεί να μην το ξέρατε, αλλά οι γνωρίζοντες και από τα μέσα το αρχιεπισκοπικό γραφείο ξέρουν ότι ο νεαρός κληρικός έχει άριστες σχέσεις με τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όχι μόνο με τους σημερινούς πολύ κοντινούς του Γιώργου, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Παμπούκης, αλλά και με παλαιότερους, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το Θησείο για να προβάλει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες.

Στο Θησείο, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, υπηρετεί και ο Γαβριήλ, που τα είχε πει και τότε με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με αφορμή εκείνη την επίσκεψη η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο περιεστράφη γύρω από το κοινωφελές έργο της Εκκλησίας. Μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον Ιερώνυμο, έπλεξε το εγκώμιο του νεαρού πρωτοσυγκέλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοιους κληρικούς θέλουμε».

Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Διότι ο Γαβριήλ, αδελφοί, θα είναι εκτός απροόπτου ο «σύνδεσμος» του Ιερώνυμου με την κυβέρνηση! Και για να έχετε πλήρη εικόνα για τον 34χρονο αρχιμανδρίτη σημειώστε ακόμη ότι είναι θεολόγος και

διδάσκει στο Κολέγιο Αθηνών. Στην Αρχιεπισκοπή αναδείχθηκε από χρόνια με τη βοήθεια του Χριστόδουλου και του τότε πρωτοσύγκελου παπα – Θωμά Συνοδινού, που είδαν από νωρίς τις δραστηριότητες του νεαρού κληρικού. Στη συνέχεια τον είδε και ο Ιερώνυμος και τον προώθησε στην πιο καίρια θέση της Αρχιεπισκοπής.

Κατά τα άλλα, τα είδατε στις τηλεοράσεις και τα διαβάσατε στις χθεσινές εφημερίδες. Πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος τα είπαν στα όρθιαμετά την ορκωμοσία και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα με ανοικτή ατζέντα και μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Μην περιμένετε κρίσεις και χριστοδουλικές καταστάσεις στις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας.

Απ’ αυτή την άποψη δεν έχει πρόβλημα ο αρχιεπίσκοπος. Προβλήματα θα έχει, αλλά μόνο στο

εσωτερικό της Εκκλησίας. Και μια γεύση απ’ αυτά αναμένεται να πάρουμε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, που θα εκλέξει τους νέους μητροπολίτες Κιλκίς και Διδυμοτείχου. Και εδώ   χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος θέλει να εκλέξει στο Κιλκίς τον πρωτοσύγκελό του Ιωάννη Τασσιά και δίνει ως αντάλλαγμα την υποστήριξή του για να βγει στο Διδυμότειχο ο αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σιγάλας, που υπηρετεί στη μητρόπολη Θηβών. Αντίθετα ο Ιερώνυμος θέλει τον Τασσιά στο Διδυμότειχο και τον Σιγάλα στο Κιλκίς.

Ποιανού θα περάσει; Άγνωστο ακόμη. Σημειώστε ακόμη ότι ο φίλος του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος θα ήθελε για το Διδυμότειχο τον επίσκοπο Διαυλείας Δαμασκηνό, αλλά ο Ιερώνυμος δεν τον στηρίζει.

Για την ίδια μητρόπολη θέτει υποψηφιότητα και ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο παλιός στενός συνεργάτης του Χριστόδουλου. Προσθέστε πως υπάρχει και η υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Φλωρίνης Ιουστίνου Μπαρδάκα (ελπίζει σε υποστήριξη του Σπάρτης Ευστάθιου) και θα καταλάβετε πόσο ενδιαφέρουσα θα είναι η εκλογή στην Ιεραρχία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:46