search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:45
MENU CLOSE

Κάντο όπως το Ισραήλ!

14.09.2020 09:28
Κάντο όπως το Ισραήλ!  - Media

 

Είναι  ελληνοτουρκική η κρίση ή ευρωτουρκική; Πρόκειται για ένα βασικό ερώτημα. Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται το ρόλο της Ερντογανικής  Τουρκίας  και ως ποιο σημείο μπορεί να δέχεται την Τουρκία να λειτουργεί προβοκατόρικα  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλώντας την πότε με την οικονομία, πότε με το μεταναστευτικό, πότε με το ρόλο της στο ΝΑΤΟ, πότε με πόλεμο δυο κράτη μέλη; 

Οι  οικονομικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία  μπορούν να εξαγοράσουν την πολιτική της οντότητα;  Μπορεί η Τουρκία να ρυθμίζει τις ευρωπαϊκές τύχες ανάλογα με τα κέφια της και με αυτό το ύφος;

Είναι δυνατή μια συνύπαρξη Τουρκίας-Ευρώπης και με ποιους όρους;  Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτεί η Ευρώπη με ποιους κάνει παρέα; Δηλαδή, αν μπορεί να ανεχτεί μια Τουρκία με ανεξέλεγκτο νέο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό;  

Τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει κάποιος στις σύνθετες σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, είναι άπειρα . Για αυτό, όλα είναι και παραμένουν απελπιστικά ανοιχτά ως ενδεχόμενα, δίχως κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα αλλά ούτε και να αποκλείσει τα χειρότερα. 

Μετά την διάλυση και πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κόσμος έγινε εξαιρετικά περίπλοκος, ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 με την επίθεση στους δίδυμους πύργους, πολύ πιο επικίνδυνος. Έτσι, σήμερα οι αντιφάσεις στους κόλπους των συμμαχιών είναι στην ημερήσια διάταξη περισσότερο από ποτέ άλλοτε. 

Η χώρα μας ζει υπό το καθεστώς μιας διαρκούς απειλής, μιας απειλής που αποτελεί μιαν ιστορική εκκρεμότητα την οποία δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Η διεκδικητική επιθετικότητα της Τουρκίας δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν της παραχωρηθούν αυτά τα παράλογα που ζητά. Άρα, είναι μια κατάσταση με την οποία θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι διαχρονικά.

Η διαφορά  μας είναι ιστορική και γι’ αυτόν το λόγο, δίχως λύση. Δυο επιλογές υπάρχουν για την Ελλάδα:  η μια είναι η λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού, δηλαδή, της συνεχούς μετάθεσης του προβλήματος – δίχως υποχωρήσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η άλλη είναι η αποτρεπτική ισχύς η οποία θα κρατά  ξεκάθαρα τις αποστάσεις  βάσει της μετρίσιμης στρατιωτικής ισχύος. Το παράδειγμα του Ισραήλ ταιριάζει περισσότερο  στην περίπτωσή μας. Το θέμα είναι αν ταιριάζει και στην …ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή μας. 

Κατά τα άλλα, είμαστε για άλλη μια φορά απέναντι στους Τούρκους από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας όσον αφορά στις συμμαχίες μας που τόσο πολύ μας ωφέλησαν εθνικά, πολιτικά πολιτιστικά. Είμαστε στην Ευρώπη, είμαστε η Ευρώπη, και αυτό είναι το συγκριτικό- συντριπτικό μας πλεονέκτημα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:45