search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:08
MENU CLOSE

Η απόλυτη «μάχη των stealth»: F-22 και Su-57 – Ποιο υπερισχύει και γιατί (Photos)

14.09.2020 16:37
Η απόλυτη «μάχη των stealth»: F-22 και Su-57 - Ποιο υπερισχύει και γιατί (Photos) - Media

 

Στον κόσμο της παγκόσμιας πολεμικής αεροπορίας, οι ΗΠΑ έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα, όσον αφορά στα λεγόμενα μαχητικά 5ης γενιάς, καθώς ήδη διαθέτουν δύο από αυτά, το F-22 και το F-35. Ωστόσο, οι αντίπαλοί τους δεν έχουν μείνει πίσω, καθώς η Κίνα ήδη ενέταξε στην πολεμική της αεροπορία το J-20 ενώ ως το τέλος του 2020 και η Ρωσία θα διαθέτει μια πρώτη μοίρα από Su-57.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη χαρακτηρίσει το Su-57 ως το καλύτερο μαχητικό αυτή τη στιγμή, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν το F-22 τόσο προηγμένο που απαγορεύουν διά νόμου την εξαγωγή του. Όμως, εν τέλει, ποιο από τα δύο αεροσκάφη έχει το πάνω χέρι σε μια θεωρητική μονομάχία μεταξύ τους; Το National Interest έκανε τις απαραίτητες συγκρίσεις και κατέληξε σε συμπέρασμα.

F-22: To δοκιμασμένο

Το F-22 έχει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι του Su-57 και αυτό είναι ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Έχει ενταχθεί οργανικά στην USAF από το 2005, έχει δοκιμαστεί σε διάφορες συνθήκες, έχει κατασκευαστεί από την Lockheed Martin, η οποία ήταν «υπεύθυνη» για το πρώτο αληθινά stealth αεροσκάφος, το F-117A, και έχει χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται πλήρως στο ρόλο του μαχητικού εναέριας κυριαρχίας, όπως ταχύτητα, ικανότητα να είναι «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ, ευελιξία, και δυνατότητα να μεταφέρει κάμποσα όπλα αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους.

Su-57: Ο «δελφίνος»

Όσον αφορά στο Su-57, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είναι γνωστά τόσα πράγματα όσα για το F-22. Απ’ όσα γνωρίζουμε πάντως, το ρωσικό stealth μαχητικό δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την ικανότητα για δύσκολες μανούβρες. Ακόμα ο τελικός κινητήρας του σκάφους δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, αυτός που χρησιμοποιείται του δίνει μεγάλη ταχύτητα, ενώ το μαχητικό είναι εφοδιασμένο με ισχυρά ραντάρ, τα οποία μπορούν να του αποκαλύψουν «αόρατους» αντιπάλους και μπόλικα όπλα σε ειδικές θυρίδες στην άτρακτο.

Το συμπέρασμα

Τα δύο μαχητικά δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο σε φιλοσοφία: το Su-57 είναι σχεδιασμένο για να ανακαλύπτει και να εξουδετερώνει αντίπαλα stealth αεροσκάφη από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να διαθέτει την ευελιξία να συμμετάσχει σε ή και να δραπευτεύσει από αερομαχίες. Ωστόσο, όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν στην πράξη.

Από την άλλη, το F-22 παραμένει το κορυφαίο stealth μαχητικό στον κόσμο, καθώς είναι σχεδιασμένο για να ξεγελά τα εχθρικά ραντάρ και να επιτίθεται ακόμα και «στήνοντας καρτέρι» στα αντίπαλα αεροσκάφη και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό του παραμένει αξεπέραστη.

Ας ελπίσουμε, πάντως, ότι τα δύο αυτά μαχητικά ποτέ δεν θα βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:08