search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Σε επιφυλακή για τον «Ιανό» ο κρατικός μηχανισμός – Ανησυχητικές οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

16.09.2020 20:23
Σε επιφυλακή για τον «Ιανό» ο κρατικός μηχανισμός - Ανησυχητικές οι προβλέψεις των μετεωρολόγων - Media

 

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για την κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης τη χώρα μας. Μετεωρολόγοι προβλέπουν για τον «Ιανό» ότι θα πέσουν, τοπικά, ακόμα και 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα, ενώ ο κυκλώνας θα φέρει ανέμους μέχρι και 11 Μποφόρ.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά

Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στη χώρα από την Πέμπτη. «Αύριο θα αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο, τον μεσογειακό κυκλώνα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας πως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον «Ιανό».

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται από αύριο, έκανε με έκτακτη δήλωσή του μέσω ΕΡΤ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμόδιους παράγοντες.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα. Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες.

Οι οδηγίες

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39