search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:02
MENU CLOSE

Lockdown στην Αττική: Προετοιμάζουν το έδαφος οι επιδημιολόγοι (Videos)

17.09.2020 08:52
5062837.jpg

 

Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα επιδημιολογικά στοιχεία της Αττικής, με πολλούς να δηλώνουν δημοσίως ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επέκταση των μέτρων, χωρίς να αποκλείεται και το lockdown.

Το σήμα της εκκίνησης έδωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για lockdown, σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα μέτρα.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι το γεγονός ότι η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά διαχειρίσιμο επίπεδο και πως αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν μειώσουν την εξάπλωση του ιού, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν σκληρότερα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση 529 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους 161 να χρειάζονται εντατική νοσηλεία σε ειδική μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ).

 

Σύψας: Θα πάμε σε lockdown στην Αττική αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ήταν σαφής. «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ειδικά στην Αττική, θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν την απόδοση των νέων μέτρων πριν την εφαρμογή άλλων, ωστόσο ανέφερε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown, αυτό θα είναι εβδομαδιαίο. «Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Φοβάμαι ότι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης., οποίος σκιαγράφησε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας με μελανά χρώμματα.

«Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα»

«Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία. 

Παναγιωτόπουλος: Μάσκες και στους δρόμους

«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θεωρεί πως θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Ο κ. Γώγος μίλησε επίσης και για τις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο».

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» και πως «πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς». «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:01