search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:01
MENU CLOSE

Αναστασιάδης: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές»

17.09.2020 09:42
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μισέλ για την Αμμόχωστο - Media

 

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει τη δέσμευση, αλλά και την αποφασιστικότητά του, όπως, μετά τις εκλογικές διεργασίες για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, επαναρχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως ο ίδιος τονίζει, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Βερολίνο».

Αυτό, ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Ο Π. Σεντώνας πρόσθεσε ότι ο Ν. Αναστασιάδης χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι ο γγ των ΗΕ ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Τέτοιες ενέργειες είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Όσον αφορά την έκκληση του γγ του ΟΗΕ για ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελευταία επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, επανέλαβε την πρόταση του για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής από Κύπριους και διεθνείς εμπειρογνώμονες για ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον Φεβρουάριο του 2019 υπέβαλε πρόταση με 21 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Συνεπώς, παραμένει έτοιμος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προς την ανάπτυξη και υιοθέτηση τέτοιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς πάνω σε ποιο κλίμα μπορεί να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο. Και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην ΑΟΖ και με τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων. Οπότε, ναι χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές. Το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συζήτησε την προηγούμενη περίοδο σε σειρά επαφών του. Χθες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Σύνοδο των MED7, μαζί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, οπότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχε δηλώσει την ετοιμότητα του για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά».

Στο ερώτημα αν η θέση της Λευκωσίας παραμένει θετική για πενταμερή παρά τις προκλήσεις, αλλά αρνητική για ουσιαστικό διάλογο χωρίς τερματισμό των προκλήσεων πρώτα, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «αυτό που είχε συμφωνηθεί είναι η σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη του δρόμου για επανέναρξη του διαλόγου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:00