search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:46
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Ένταση της πάλης για εργασία και υγεία, «όχι» στους εξοπλισμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2143
17-9-2020
18.09.2020 03:00
kke_0-4.jpg

 

«Όχι» στους εξοπλισμούς λέει το ΚΚΕ με αφορμή το εξοπλιστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καθώς εκτιμά ότι «δεν θα υπηρετούν πραγματικά την άμυνα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά θα είναι ενταγμένα στις επιθετικές επιδιώξεις και τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ». Αυτό ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο κόστος των εξοπλισμών – έκανε λόγο για νέες «αγορές του αιώνα» σε αντιδιαστολή με τα «ψίχουλα» που προορίζονται για την κοινωνία.
Από τον Περισσό, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εκτίμηση ότι οι εξοπλισμοί είναι ενταγμένοι σε υπερεθνικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι σε σχέδιο για την άμυνα της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, παραπέμπουν σε ενέργειες όπως την αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία, τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών πλοίων σε αποστολές του ΝΑΤΟ κ.λπ.

Επιπλέον, θεωρούν ότι με την αναγγελία της αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία ανοίγει ο φαύλος κύκλος της κούρσας των εξοπλισμών – που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι – δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση ισχυροί ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εκτεταμένη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα για την αποτίμηση της συγκυρίας και την ανάδειξη των κρίσιμων μετώπων το επόμενο διάστημα.
Οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα, θεωρούνται ενταγμένες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με απώτερο στόχο τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο προς όφελος των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων. Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην δεχτούν υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και να απορρίψουν εκβιαστικά διλήμματα (πόλεμος ή συνδιαχείριση π.χ.).

Η Κεντρική Επιτροπή θέτει ως επιτακτικές προτεραιότητες την υπεράσπιση της εργασίας και της δημόσιας υγείας με ένταση των διεκδικήσεων λόγω και της πανδημίας, όπως π.χ. μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.λπ.), επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας για να μπουν σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου), κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά επισημαίνεται ότι πρέπει να ενταθεί η πάλη καθώς «η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, με την αξιοποίηση της πανδημίας, είναι εκρηκτική και δεν εξωραΐζεται με τα ψίχουλα των επιδοτήσεων, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, από το οποίο ωφελημένη βγαίνει πάλι η μεγαλοεργοδοσία, με την επιδότηση των μισθών». Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου «η ανεργία, οι απολύσεις, η ημιαπασχόληση, η ραγδαία διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, η εντατικοποίηση, οι άδειες ειδικού σκοπού, η επέκταση της τηλεργασίας, η αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, οι απλήρωτες υπερωρίες σε περίπτωση προληπτικής καραντίνας εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών, τα χρέη νοικοκυριών, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων αγροτών “χτυπάνε κόκκινο”».
Με αυτά στην ατζέντα του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποίησε ομιλία στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:45