search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12
MENU CLOSE

Προς κατάργηση η ειδική εισφορά αλληλεγγύης – Κλιμακωτό προς τα πάνω το όφελος για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2143
17-9-2020
20.09.2020 03:00
tsixla.jpg

 

Το πιο σημαντικό μέτρο που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. 
Ωστόσο δεν αφορά όλους το ίδιο, αφού μικρό θα είναι το μηνιαίο όφελος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με μεσαία εισοδήματα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ αρκετά υψηλό θα είναι για όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα.
Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν το εισοδηματικό όριο για την επιβολή της εισφοράς, δεν ευνοούνται καθόλου από αυτή την εξαγγελία. 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο εισόδημα ύψους 12.500 ευρώ ή 893 ευρώ τον μήνα, το μηνιαίο όφελος θα είναι μόλις 0,79 ευρώ!
Από την άλλη, όμως, μισθωτοί με ετήσιες αποδοχές ύψους 50.000 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος ύψους 148,29 ευρώ. Το όφελος αυξάνεται σε 453,64 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 100.000 ευρώ ή 7.143 ευρώ τον μήνα και υπερδιπλασιάζεται για εισοδήματα της τάξης των 200.000 ευρώ. 
Επίσης, από την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και το όποιο όφελος περιορίζεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δοκιμάζονται λόγω της ανασφάλειας που επιφέρει η πανδημία και, επιπλέον, είχαν πληγεί πολύ περισσότερο τα προηγούμενα «μνημονιακά» χρόνια.

Προκύπτουν και αυξήσεις
Πρακτικά πάντως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2021 χιλιάδες μισθωτοί θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Σημειώνεται ότι η κατάργηση αφορά και τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και εκείνα από μερίσματα.
Συγκεκριμένα καταργείται για τα εισοδήματα του 2021 η εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους επαγγελματίες και τους αγρότες η εισφορά καταργείται ήδη από τα εισοδήματα του 2020.
Διπλό πάντως θα είναι το κέρδος που θα έχουν από την Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση για ένα έτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021 θα λάβουν έμμεση αύξηση που υπερβαίνει τα 30 ευρώ για μεικτές αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ.
Μεγαλύτερη όμως θα είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μικρότερο φόρο για τα φετινά εισοδήματα. 
Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021 θα διαπιστώσουν ότι, εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. 
Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.776 ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο, και συγκεκριμένα για το 2021, αφορά:
● Τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
● Τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ για τα εισοδήματα του 2021, δεδομένου ότι εξαιρούνται από τη γενική κυβέρνηση και δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.
● Τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οι εξαιρέσεις
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης καθώς, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας». 
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σε βάθος τετραετίας.
Το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ κοστίζει η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

Τι έχει το «πακέτο»
Το συνολικό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ακόμα:
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 για 26 μικρά νησιά (Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσσος, Καστελλόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.ά.). Λόγω του συγκεκριμένου μέτρου η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ πάει πίσω και αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
2. Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, με τον μόνο όρο τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Εάν προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος τότε θα επιδοτείται με 200 ευρώ μηνιαίως επιπλέον.
3. Επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και προστίθενται οι ξεναγοί, επαγγελματίες επισιτισμού και καλλιτέχνες.
4. Εκτός από τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής 3, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, θα δρομολογηθεί και επιστρεπτέα προκαταβολή 4 για τον Νοέμβριο, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
5. Υπεραποσβέσεις 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη (από το 2021 έως το 2023).
6. Καταβολή αναδρομικών 1,860 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
7. Αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως τις 30 Απριλίου 2021. Το μέτρο αφορά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
8. Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
9. Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12