search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:44
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πάνω από 8% η ύφεση αν το lockdown στην Αττική διαρκέσει περισσότερο από δύο βδομάδες

18.09.2020 13:53
Κορωνοϊός: Πάνω από 8% η ύφεση αν το lockdown στην Αττική διαρκέσει περισσότερο από δύο βδομάδες - Media

 

Μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης της οικονομίας από αυτό που έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει ένα πιθανό lockdown στην Αττική, το οποίο δεν θα κρατήσει μόνο δύο βδομάδες αλλά θα είναι παρατεταμένο, εκτιμά, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, με δεδομένο ότι το 50% της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην πρωτεύουσα. 

«Οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας έως 8% δεν συμπεριλαμβάνουν ένα lockdown στην Αττική. Μπορεί οι μετρήσεις να υπολογίζουν τις συνέπειες από τοπικά κλεισίματα όχι όμως και ένα lockdown στην πρωτεύουσα. Το μέγεθος του προβλήματος και το αποτύπωμά του στην οικονομία θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογα με τη διάρκειά του. Αν κρατήσει μόλις δύο βδομάδες τότε οι κραδασμοί θα απορροφηθούν.

Ένα lockdown, όμως, που θα έχει διάρκεια δύο μηνών θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην οικονομία, τα οποία δεν τα έχουν συμπεριλάβει», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Πετράκης. Το μέσο ιδιωτικό διαθέσιμο εισόδημα για το 2020 θα μειωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού 700 με 800 ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ. Αυτό αναμένεται να επανακάμψει στα επόμενα δύο χρόνια και να ανέβει ακόμη υψηλότερα. Αντίστοιχα, φέτος φαίνεται ότι θα έχουμε 110.000 ανέργους, οι οποίοι αναμένεται να απορροφηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η αύξηση του δημόσιου χρέους υπολογίζεται σε 10 με 12 δισ. ευρώ.  

Διαχειρίσιμη η κατάσταση – Αργοπορεί η ανάκαμψη 

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η κατάσταση στην οικονομία παρά τις αναταράξεις είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι ρυθμοί ανάκαμψης επιβραδύνονται λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων πανδημίας του κορονοϊού. «Ενώ υπολογίζαμε ότι μέχρι τέλος του 2021 θα είχαμε μπει σε μια διαδικασία επιστροφής στα προ του 2019 επίπεδα νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι το διάστημα ανάκαμψης επιμηκύνεται και στο 2022. Σε ορισμένους κλάδους θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αργοπορία της ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση ότι και αν συμβεί ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος οικονομικά, με μια επιφύλαξη» πρόσθεσε ο  κ. Πετράκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:40