search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:43
MENU CLOSE

Guardian: Απειλεί με βέτο η Κύπρος στις κυρώσεις της ΕΕ κατά Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας

18.09.2020 13:57
Guardian: Απειλεί με βέτο η Κύπρος στις κυρώσεις της ΕΕ κατά Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας - Media

 

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία, επειδή το μπλοκ αρνήθηκε να επιβάλει παρόμοια μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τη μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση μεταξύ δύο κρίσεων εξωτερικής πολιτικής στο κατώφλι της ΕΕ – το ζήτημα της Λευκορωσίας και η αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο – έχει απογοητεύσει τους διπλωμάτες της ΕΕ.

Τώρα η απειλή βέτο από ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλεί να εκτροχιάσει τα σχέδια της ΕΕ για κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας που κατηγορούνται ότι παραποίησαν τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου μήνα και ότι ενορχηστρώνουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα, για να υπογράψουν την απόφαση να επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών σε 40 άτομα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των αξιωματούχων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα. 

Δύο διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι η Κύπρος παρεμποδίζει την απόφαση της ΕΕ για τη Λευκορωσία, επειδή επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι σοβαρό», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Βασικά κρατούν “όμηρο” την απόφαση της ΕΕ για την Λευκορωσία», συμπλήρωσε.

Σε μια συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, αρκετοί διπλωμάτες έλαβαν το λόγο για να προειδοποιήσουν την Κύπρο να μην μετατρέψει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας σε «ζήτημα συναλλαγής». Μια δεύτερη πηγή της ΕΕ είπε ότι η Κύπρος ήταν μόνη, προσθέτοντας: «Όλοι είναι εκνευρισμένοι, όλοι είναι ενοχλημένοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες [για την Κύπρο]».

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα συζητηθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες την επόμενη εβδομάδα σε μια διάσκεψη κορυφής. 

Η Κύπρος και η Ελλάδα ηγούνται του μπλοκ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα ξεκίνησε έρευνες και γεωτρήσεις για την αναζήτηση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε «αμφισβητούμενα» (σύμφωνα με τον Guardian), ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχei στη διάθεσή μας» για να αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις «παράνομες» δραστηριότητές της. Αφήνοντας αιχμές για το ζήτημα της Λευκορωσίας, είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να θέσει «διπλό πρότυπο» σχετικά με τον τρόπο που το μπλοκ επιλέγει να αντιμετωπίσει ανάρμοστη δραστηριότητα εντός και εκτός των συνόρων του.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες της ΕΕ αντιτίθενται στο να χτυπήσουν την Άγκυρα με περαιτέρω κυρώσεις μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε δύο άτομα που συνδέονται με τις γεωτρήσεις νωρίτερα αυτό το έτος. Η Γερμανία, η οποία μεσολαβεί μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συν-αρχιτέκτονα της συμφωνίας για το προσφυγικό του 2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:43