20/10/2020 06:38:03

Πώς αποζημιώνεστε από φυσικές καταστροφές

Πώς αποζημιώνεστε από φυσικές καταστροφές - Media

 

Μεγάλης έκτασης είναι οι ζημιές που προκάλεσε η ένταση της βροχής σε πολλές περιοχές. Παρακάτω δίνουμε ορισμένες απλές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αποζημιωθείτε στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Για να έχετε δικαίωμα αποζημίωσης από καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να έχετε και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη. Αν, δηλαδή, το συμβόλαιο σας δεν περιλαμβάνει αυτούς τους όρους, τότε η εταιρεία που ανήκετε δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει για τις ζημιές που υπέστη το όχημά σας.

Σε γενικές γραμμές, ως φυσικές καταστροφές λαμβάνονται, σύμφωνα με το άρθρο του newsauto.gr οι καταιγίδες, οι θύελλες, οι πλημμύρες, η χαλαζόπτωση, σεισμό, έκρηξη ηφαιστείου ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να εννοηθεί ως φυσική καταστροφή. Για αυτές τις περιπτώσεις οι όροι του συμβολαίου διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και ένα ποσόν μπαίνει σαν απαλλαγή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την μικτή ασφάλιση.

Τα βήματα για την αποζημίωση

Με τη λήξη των καιρικών φαινομένων θα πρέπει να ζητήσετε βεβαίωση από το Δημοτική Αρχή που ανήκετε για το συμβάν που έγινε. Παράλληλα, ίσως σας ζητηθεί μια επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση για τις ζημιές που έγιναν, ενώ ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν και ειδική βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μετά ακολουθεί η διαδικασία που υπάρχει και με τα τροχαία ατυχήματα. Δηλαδή καταθέτουμε τα δικαιολογητικά στην ασφαλιστική εταιρεία και παράλληλα ο εμπειρογνώμονας εγκρίνει τις επισκευές στο συνεργείο όπου έχουμε πάει το αυτοκίνητο.

Ψιλά γράμματα

1. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εξαιρέσουν τις μηχανικές βλάβες.

2. Αν προκύψει υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για τη ζημιά που υπέστη, τότε δεν δίνεται αποζημίωση. Αν δηλαδή αποδεικνύεται ότι δεν προστατέψατε επαρκώς το αυτοκίνητο.

3. Αν η ζημιά οφείλετε σε κακοτεχνία δημόσιου φορέα, η εταιρεία σας αποζημιώνει κανονικά και μετά στρέφεται ενάντια σε κάθε υπεύθυνο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.