search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:20
MENU CLOSE

Πριν από 50 χρόνια κυκλοφόρησε ο δίσκος που άλλαξε τη ροκ μουσική (Photos/Video)

18.09.2020 16:11
Πριν από 50 χρόνια κυκλοφόρησε ο δίσκος που άλλαξε τη ροκ μουσική (Photos/Video) - Media

 

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1970, όταν στη Βρετανία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένας δίσκος που έμελλε να αλλάξει μία και καλή αυτό που ονομάζουμε ροκ μουσική, δημιουργώντας σχεδόν από το πουθενά ένα νέο μουσικό ιδίωμα.

Μιλάμε, φυσικά, για το διαβόητο «Paranoid» των Black Sabbath, το οποίο από πολλούς μελετητές και ιστορικούς της ποπ μουσικής θεωρείται το «σημείο μηδέν», απ’ όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το heavy metal, αν και το συγκρότημα ποτέ δεν ένοιωθε βολικά με αυτό τον όρο.

Ήδη οι Black Sabbath είχαν ταράξει τα νερά της ροκ μουσικής με τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο τους, ο οποίος συνδύαζε blues αναφορες με μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι παραμορφωμένες κιθάρες, τα υπόκωφα ντραμς και η φωνή του Ozzy Osbourne.

Ωστόσο, το «Paranoid» ήταν ο δίσκος που μετέτρεψε το συγκρότημα σε πραγματικούς «τιτάνες» της heavy μουσικής, με την επιρροή τους να είναι αισθητή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ροκ και όχι μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχικά ο δίσκος ονομαζόταν «War Pigs» (εξ ου και το εξώφυλλο), ωστόσο η Warner ανησύχησε ότι ο τίτλος θα φαινόταν στις ΗΠΑ ως σαφής αναφορά στον πόλεμο του Βιετνάμ και απαίτησε να αλλάξει.

Όσο για το περίφημο τραγούδι «Paranoid», γράφτηκε και ηχογραφήθηκε στο στούντιο, μέσα σε δύο ώρες, όταν το συγκρότημα ανακάλυψε ότι τα τραγούδια που έχει είναι λίγα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18